CNSAS: printre candidaţii la Preşedinţie nu se regăsesc colaboratori/lucrători ai fostei Securităţi

Dosare la arhivele CNSAS
Dosare la arhivele CNSAS (Epoch Times România)

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) informează că, în urma verificării candidaţilor la alegerile prezidenţiale, nu a găsit date sau informaţii din care să rezulte că vreunul dintre cei 14 aspiranţi la funcţia supremă în stat ar fi colaborat cu fosta securitate.

"În temeiul prevederilor O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a finalizat verificările candidaţilor la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. Precizăm că nu au rezultat date sau informaţii care să probeze calitatea de colaborator al fostei Securităţi/ lucrător al acesteia, în sensul legii, pentru niciunul dintre aceştia", informează CNSAS printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Potrivit OUG 24/2008, verificarea de către CNSAS a existenţei documentelor şi informaţiilor privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a candidaţilor la alegerile prezidenţiale se face din oficiu, în termen de şapte zile de la primirea declaraţiei pe propria răspundere, informează revista22.ro.

"Pentru a asigura dreptul de acces la informaţii de interes public, orice cetăţean român, cu domiciliul în ţară sau în străinătate, precum şi presa scrisă şi audiovizuală, partidele politice, organizaţiile neguvernamentale legal constituite, autorităţile şi instituţiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, în legătură cu existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, a candidaţilor la alegerile prezidenţiale", se mai arată în Legea 293/2008 de aprobare a ordonanţei citate.