CNN: Ultimele cuvinte ale lui Jamal Khashoggi au fost “Nu pot să respir!”

O transcriere a unei înregistrări audio cu ultimele clipe când s-a aflat în viaţă Jamal Khashoggi a dezvăluit detalii privind uciderea jurnalistului. Ministrul saudit de Externe a respins cererile de extrădare a doi suspecţi în acest caz.
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (Captură Foto)

Ultimele cuvinte ale jurnalistului Jamal Khashoggi au fost “Nu pot să respir!”, a raportat duminică CNN, citând o sursă care aparent a citit transcrierea unei înregistrări audio care a surprins asasinarea jurnalistului în clădirea Consulatului saudit din Istanbul.

Sursa a declarat pentru CNN că transcrierea tradusă şi furnizată de serviciul de informaţii al Turciei ar dovedi că nu a avut loc nicio tentativă de extrădare a jurnalistului saudit, ci a fost vorba doar de “executarea unui plan premeditat de ucidere” a acestuia la începutul lunii octombrie, potrivit Deutsche Welle.

Într-una dintre numeroasele explicaţii oferite de oficialii saudiţi în legătură cu crima, aceştia au declarat că Jamal Khashoggi, colaborator la publicaţia The Washington Post, a fost sufocat şi ucis din greşeală în cadrul unei operaţiuni ilegale. Însă oficialii turci au afirmat că o echipă formată din 15 bărbaţi a fost trimisă în Istanbul pentru a-l ucide pe jurnalist, al cărui corp a fost dezmembrat.

Transcrierea indică faptul că a avut loc o luptă după ce o persoană – despre care se crede că ar fi Maher Abdulaziz Mutreb, fost diplomat şi oficial al agenţiei de informaţii ce are legături strânse cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman – i-a spus lui Khashoggi: “te vei întoarce” în Arabia Saudită.

Potrivit sursei CNN, transcrierea mai dezvăluie faptul că jurnalistul a declarat de trei ori că nu poate respira înainte de a se auzi ţipete şi suspine.

Transcrierea mai notează că pe înregistrarea audio se aud zgomote, inclusiv sunetul unui fierăstrău care tăia. Una dintre voci, despre care se crede că i-ar aparţine lui Salah Muhammad al-Tubaiqi, şeful Departamentului de medicină legală în Ministerul saudit de Interne, îi sfătuia pe membrii echipei de asasini să dea o mână de ajutor: “Puneţi-vă căştile pe urechi, sau ascultaţi muzică, aşa cum fac eu”.

De asemenea, potrivit sursei CNN, transcrierea a mai evidenţiat o serie de apeluri telefonice făcute de cineva din Riad pentru a primi informaţii despre situaţia din consulat. Oficiali americani au indicat că respectivele apeluri telefonice îl vizau probabil pe Saud al-Qahtani, fost consilier apropiat al prinţului moştenitor.

Oficialii turci nu au dezvăluit modul în care au obţinut înregistrarea audio realizată în Consulatul din Istanbul.

Noile afirmaţii despre crima din 2 octombrie probabil vor amplifica presiunea asupra prinţului bin Salman, despre care CIA şi serviciul turc de informaţii consideră că a fost implicat în acest incident.

În pofida evaluărilor serviciilor de informaţii, administraţia preşedintelui american Donald Trump a urmărit să îşi protejeze aliatul din Orientul Mijlociu chiar şi în cazul în care membri ai Congresului iau în considerare măsuri împotriva Arabiei Saudite pentru uciderea lui Khashoggi şi războiul condus de Riad în Yemen.

Luna trecută, Trump a promis că va rămâne un “partener ferm” al Arabiei Saudite, în pofida faptului că s-ar putea ca prinţul bin Salman să fi ştiut de planul de asasinare a lui Khashoggi. Referitor la posibilitatea ca prinţul Mohammed să fi avut un rol în acea crimă, liderul american a afirmat: “Poate a avut, poate nu a avut”.

Sursa CNN a precizat că nu există nicio dovadă în transcrierea audio care să lege conversaţiile de Mohammed bin Salman. Totuşi, evaluarea CIA, care a fost divulgată mass mediei americane, indică faptul că analiştii agenţiei consideră că este improbabil ca o operaţiune împotriva lui Khashoggi să fi avut loc fără ca prinţul moştenitor să fi avut cunoştinţă de ea.

Senatorul republican Lindsey Graham, care a fost informat de directoarea CIA Gina Haspel, a declarat în urmă cu câteva zile că este de acord cu evaluarea realizată de sectorul de informaţii american.

Fără extrădări

Între timp, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a afirmat duminică faptul că Riadul nu va extrăda doi foşti oficiali saudiţi pentru a onora cererile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

La începutul săptămânii trecute, biroul procurorului public şef din Istanbul a cerut unei instanţe să emită mandate de arestare pentru Saud al-Qahtani şi Ahmed al-Assiri, fost adjunct al şefului serviciului de informaţii saudit, pe baza suspiciunilor că aceştia au fost implicaţi în planificarea asasinării lui Khashoggi.

Luna trecută, Arabia Saudită a declarat că 5 dintre cei 11 cetăţeni saudiţi inculpaţi în uciderea jurnalistului ar putea fi condamnaţi la moarte .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe