Lovitură pentru Firea. CNCS anulează rezultatul licitaţiei pentru tramvaie, câştigată de turcii de la Durmazlar

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Epoch Times România)

Decizia prin care compania turcă Durmazlar a câştigat licitaţia organizată de Primăria Capitalei pentru achiziţia a 100 de tramvaie a fost anulată de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, anunţă Club Feroviar. Mai mult, Primăria Capitalei va trebui să-i plătească societăţii Astra Vagoane Călători cheltuielile cu avocaţii.

În temeiul art. 26 alin. (2) şi (5) din Legea nr. 101/2016, pentru considerentele evocate în motivarea prezentei, admite, în parte, contestaţia formulată de Astra Vagoane Călători SA, în contradictoriu cu Municipiul Bucureşti, şi anulează adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire nr. 3307/04.11.2019 şi 3308/04.11.2019 şi raportul procedurii de atribuire nr. 3297/04.11.2019”, se arată în Decizia CNCS obţinută de Club Feroviar.

CNSC obligă Primăria Municipiului Bucureşti la reevaluarea ofertei Durmazlar Makina Sanayi Ve Ticaret Aş, în termen de 20 de zile de la primirea deciziei. De asemenea, CNSC obligă Primăria Capitalei la plata sumei de 35.000 de lei către Astra Vagoane Călători SA, reprezentând cheltuielile cu avocaţii: „În temeiul art. 26 alin. (9) din lege, admite solicitarea contestatarei privind plata cheltuielilor efectuate în cursul soluţionării contestaţiei şi obligă Municipiul Bucureşti la plata către Astra Vagoane Călători a sumei de 35.000 lei, reprezentând onorariu avocat”.

Decizia CNCS este obligatorie pentru părţi, dar împotriva ei se poate formula plângere în termen de zece zile lucrătoare de la comunicare.

Reamintim că nu este prima dată când primarul Capitalei ia decizii contestate în ce priveşte achiziţionarea de noi mijloace de transport. În 2018 Firea era acuzată că a risipit banul public achiziţionând autobuze de slabă calitate, la preţuri necompetitive, de la producătorii turci. Astfel, la începutul lui 2018 edilul Capitalei anunţase cu mândrie, că municipalitatea va cumpăra 400 de autobuze Euro 6 pentru a reînnoi parcul auto al RATB. Autobuzele urmau să fie achiziţionate de la asocierea Otokar Europe SA - Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, contractul fiind atribuit în urma unei licitaţii.

La acea vreme, liberalul Ciprian Ciucu atrăgea însă atenţia asupra preţului exorbitant plătit de primăria Bucureşti pentru un autobuz turcesc, comparând cu preţul plătit de Malta pentru acelaşi produs.

Malta a cumpărat autobuze Otokar de 12 m, Euro 6 cu 182.000 Euro/Bucată. (33 de bucăţi - 6 mil euro)

Bucureştiul va cumpăra autobuze Otokar de 12 m, Euro 6 cu 250.000 Euro + TVA)/Bucată. (320 de bucăţi - 80.000.000 Euro + TVA).

Dacă ar fi achiziţionat la acelaşi preţ cu Malta, PMB ar fi făcut o economie de 21.760.000 Euro. Voi ce aţi fi făcut cu 21,7 mil euro?

Dacă acest lucru nu arată altceva, măcar arată "eficienţa" în achiziţii a echipei Firea", scrisese Ciucu, pe Facebook, la vremea respectivă.

Iar, ca şi cum preţul enorm plătit nu ar fi fost de ajuns, sindicaliştii din Societatea de Transport Bucureşti aveau să reclame că noile autobuze au multe probleme tehnice: un autobuz a fost inundat cu apă clocotită provenită de la instalaţia de încălzire, un altul s-a stricat chiar în prima zi de utilizare, uşa de la cabina şoferului rămânând blocată, un altul a făcut pană etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne