Cliseru o contrazice pe Carmen Dan: Am semnat ordinul de intervenţie după ora 12 noaptea. Piaţa era deja evacuată

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, susţine că a semnat ordinul de intervenţie împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei după ora 12 noaptea, în timp ce Jandarmeria a avansat ora 23:11, iar ministrul de Interne, Carmen Dan, vorbea chiar despre "un acord" exprimat încă de la ora 20:00. Practic, ordinul oficial ar fi venit după ce Piaţa fusese deja evacuată.
Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru
Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

"Cred că era după 12:00 noaptea (când am semnat ordinul de intervenţie în forţă). Era deja evacuată Piaţa", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Parlament, prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, care susţine că a urmărit incidentele de la protestul din 10 august la... televizor, ca toţi ceilalţi.

"Că au fost nişte cazuri izolate, sau ce s-a întâmplat pe acolo, asta nu vom analiza noi, adică eu sau dvs, dar Jandarmeria a făcut ceea ce trebuia să facă, conform legii... Au fost imagini pe care le-aţi văzut şi dumneavoastră (la televizor - n.r.), nu am văzut nimic altceva că nu a fost vreo dotare specială. Eu nu m-am aflat în centrul de comandă, v-a spus şi domnul viceprimar (Bădulescu - n.r.). Nu existau două centre. Nu ne-am aflat noi în centru, în centrul mobil au fost persoane, probabil trebuia să fie în centrul mobil. Nu m-am aflat eu în centrul mobil. Centrul e un vehicul mobil. Deci eu m-am aflat într-o clădire care aparţine de Guvern, dar nu în clădirea Guvernului, în spatele Pieţei. (Nu eram doar cu viceprimarul - n.r.), mai erau şi colegi de la Jandarmerie, colegi de-ai celor care conduceau operaţiunile. Nu aveam niciun monitor, am văzut ceea ce aţi văzut şi dumneavoastră pe imaginile care se difuzează în media şi am avut acces", a declarat prefectul Capitalei.

Întrebată despre acel "flux informaţional intern" în baza căruia s-a luat decizia intervenţiei în forţă, Speranţa Cliseru a precizat că ea nu a beneficiat de aşa ceva.

"Nu am beneficiat eu de fluxul informaţional intern. (Primeam informaţiile de la Jandarmerie - n.r.) verbal. Şeful de operaţiuni al Jandarmeriei a mai venit, a mai plecat, mai venea din când în când, probabil. Nu am cerut o verificare pentru că în acele momente eu nu aveam posibilitatea să cer verificări suplimentare, şeful de operaţiuni care ştia ce are de făcut, un om pregătit, care a ştiut să aplice legislaţia că de aceea el acţionat gradual, aşa cum scrie la lege...", a precizat prefectul Capitalei.

Întrebată dacă s-a bazat pe buna-credinţă a informaţiilor primite de la Jandarmerie, Speranţa Cliseru a replicat: "Şi pe profesionalism. După părerea mea, dânşii au respectat gradual tot ceea ce aveau de făcut. Dacă au fost câteva cazuri în care cineva a făcut nişte excese sau ce au făcut dumnealor, că nu vreau eu să mă pronunţ, pentru că nu eu judec lucruile acestea..."

"Cred că era după 12:00 noaptea (când am semnat ordinul de evacuare a Pieţei Victoria - n.r.). Era deja evacuată Piaţa", a afirmat Cliseru, care susţine că nu a discutat în ziua respectivă cu ministrul Carmen Dan, ci s-a consultat ulterior cu ea.

Întrebată despre afirmaţiile lui Laurenţiu Cazan, maiorul care a coordonat intervenţia, prefectul Capitalei a precizat: "Eu spun ce spun eu".

"Nu am ce să regret, acel ordin respecta legislaţia", a subliniat oficialul.

Întrebată dacă e normal ca mai întâi să se intervină şi apoi să semneze ordinul, Speranţa Cliseru a răspuns: "E conform legii, jandarmii se apără şi fără ordin de la prefect. Nu e relevantă ora."

Reamintim că reprezentaţii Jandarmeriei au afirmat că au primit ordinul de intervenţie în forţă împotriva manifestanţilor la ora 23.11.

La rândul său, ministrul Carmen Dan susţine că, la ora 20.00, după ce comandantul acţiunii i-a prezentat prefectului situaţia, informându-l cu privire la necesitatea unei intervenţii pentru restabilirea ordinii publice, prefectul şi-a exprimat acordul cu privire la o astfel de acţiune, iar la ora 23.11 comandatul a ordonat această intervenţie.

Speranţa Cliseru a mai contrazis-o pe Carmen Dan şi cu privire la prezenţa sa în Piaţa Victoriei după ce ministrul declarase că, pe 10 august, la ora 16.00, în punctul de comandă s-au prezentat atât ea cât şi unul dintre viceprimarii Capitalei.

Prefectul Capitalei s-a prezentat luni la Comisia de Apărare din Senat pentru audieri în legatură cu incidentele din Piaţa Victoriei, însă şedinţa nu s-a mai ţinut din lipsă de cvorum, după ce reprezentanţii PSD şi ALDE au boicotat evenimentul.