Clemenţă pentru deţinuţi. PSD ar putea goli puşcăriile

Ministrul Justiţiei pledează pentru o lege a graţierii, intenţie pe care urmează să o discute cu premierul. Pe de altă parte, asociaţiile de magistraţi susţin că un astfel de demers ar trebui, mai întâi, dezbătut public.
Florin Iordache(PSD),
Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, marţi, înainte de şedinţa Plenului CSM, că va discuta cu premierul Grindeanu pe tema unui eventual "act de clemenţă" faţă de cei aflaţi în închisori, concret, pe tema unei eventuale legi a graţierii. Cât despre amnistie - idee pe care până acum o susţinea - Iordache a afirmat că aceasta nu trebuie luată în considerare.

"Trebuie să luăm o decizie la nivelul Guvernului. La plecarea de la CSM mă voi întâlni cu prim ministrul. (...) Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere, dar graţierea este susţinută de asociaţiile profesionale, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă", a declarat Florin Iordache, preluat de Mediafax.

Pe de altă parte, asociaţiile de magistraţi au subliniat, în cadrul discuţiilor cu ministrul Justiţiei, că o eventuală lege a graţierii impune o dezbatere publică prealabilă. Cât despre şefii marilor parchete, DNA, DIICOT şi Parchetul General, aceştia s-au pronunţat împotriva unei astfel de legi.

Reamintim că în ultima perioadă, în spatiul public s-a vehiculat informaţia că PSD pregăteşte o lege a amnistiei şi graţierii. De altfel, Iordache însuşi declara recent că o lege a amnistiei şi graţierii este de "bun augur", afirmaţiile sale stârnind valuri de critici.