Ciucă: Pensiile militarilor nu sunt speciale! De la Cuza încoace există aceste beneficii de serviciu

Ionel Nicolae Ciuca
Ionel Nicolae Ciuca (Epoch Times România)

Ministrul Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a sărit, joi, în apărarea militarilor, afirmând că pensiile acestora nu sunt pensii speciale. În plus, ministrul a declarat că aceştia sunt îndreptăţiţi să primească aceste indemnizaţii din cauza riscului la care se expun şi a libertăţilor reduse de care beneficiază.

“Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale! De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor faţă de ţară continuă şi după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariaţi. Pe timpul activităţii, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viaţa departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane şi, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituţionale”, a precizat Ciucă.

În plus, generalul a afirmat că militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulaţie este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau ţara.

“Spre deosebire de celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de: libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare şi dreptul de a fi ales. Militarii sunt pregătiţi să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populaţiei la pace, pe timp de război sau în situaţii speciale şi, dau aici un singur exemplu, situaţia pe care o trăim în prezent, generată de pandemia Covid-19”, a adăugat ministrul Apărării.

De asemenea, Ciucă a precizat că, în opinia să, o schimbare a regulilor poate avea loc doar în urma analizării sistemului în sine şi a implicaţiilor, financiare sau de altă natură, doar dacă se analizează întreaga funcţionalitate şi particularitate a sistemului, resursa umană. În plus, a continuat generalul, trebuie luat în calcul şi faptul că impactul bugetar al unei astfel de modificări în sistemul pensiilor nu este relevant în tot ansamblul financiar.

“Fiecare militar este conştient că, atunci când depune jurământul, îşi asumă riscurile, îşi asumă responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştie care sunt limitările, constrângerile şi, din nou, drepturile restrânse, că va avea o viaţă plină de privaţiuni, pentru că asta este viaţa de militar. Militarii înţeleg situaţia dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că ţara îi respectă pentru sacrificiul lor. După ce am prezentat aceste informaţii, conchid cu o întrebare: dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali şi pe timpul vieţii active?”, a conchis ministrul Apărării.

Reamintim că, miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind taxarea pensiilor speciale cu până la 85 la sută. Mai exact, pensiile speciale cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei vor fi taxate cu 10%, iar cele de peste 7.000 cu 85%.