Cîţu, privind o nouă majorare a alocaţiilor: Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecţionate

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Facebook / florinVcitu)

Premierul Florin Cîţu a evitat, vineri, la Parlament, să spună în mod clar dacă va avea loc o nouă majorare a alocaţiilor pentru copii la jumătatea acestui an.

Întrebat în legătură cu amendamentul PSD pe tema majorării alocaţiilor copiilor care a fost respins cu o zi în urmă, premierul a răspuns:

“Ne uităm. Eu am spus de la început că vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României aşa cum a fost aprobat în Guvern. Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecţionate acestea. Rămân la opinia că trebuie, în acest moment, ca acest buget să rămână în forma aprobată în Guvern”.

De asemenea, la insistenţele reporterilor să ofere un răspuns clar cu privire la posibilitatea unei majorări suplimentare a alocaţiilor pentru copii în vara acestui an, aşa cum a anunţat anterior fostul ministru al muncii Violeta Alexandru, liderul PNL a precizat următoarele:

“Deci anul acesta, alocaţiile au fost mărite cu 20%. În Uniunea Europeană, anul trecut, salariile au crescut în medie cu 3% în sectorul public. În sectorul privat am văzut estimări pentru 2021 că salariile rămân constante. Deci eu cred că o creştere de 20% este una semnificativă şi pentru alocaţii în aceste condiţii. Este vorba de un mod predictibil de a face politică economică şi avem o strategie fiscal-bugetară pe care v-am prezentat-o şi ţinem de ea”.

Ultima majorare a alocaţiilor pentru copii a avut loc în ianuarie 2021, cu 20%. În prezent, valoarea alocaţiei se ridică la suma de 214 lei.

Remarcile premierului vin în contextul în care amendamentul anunţat de Gabriela Firea zilele trecute, prin care PSD-ul cerea majorarea alocaţiilor copiilor, a fost respins, joi, în Comisiile pentru Muncă. Cu toate că era de aşteptat acest lucru în condiţiile în care Guvernul Cîţu stabilise un buget în limita unui deficit de 7%, îngheţând salariile bugetarilor şi punctul de pensie pentru anul 2021, Firea se arată revoltată şi acuză parlamentarii că au votat “împotriva copiilor ţării”.

Reamintim că, la sfârşitul anului trecut, fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru a anunţat că alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% la începutul lui 2021 şi cu acelaşi procent la jumătatea acestui an.

“Pentru alocaţii, cum ştiţi, creşterile sunt deja prevăzute în Ordonanţa pe care am modificat-o pe acest subiect, 20% la începutul anului şi încă 20% la jumătatea anului şi la fel şi peste doi ani. Liberalii sunt oameni responsabili, care nu vând iluzii, nu promit lucruri, până nu se verifică cu temeinicie situaţia încasărilor la buget”, declara Violeta Alexandru la vremea respectivă.