Cîţu: Pesediştii mint! NU, nu sunt bani pentru pensii şi salarii! Guvernul trăieşte pe datorie

Guvernul nu are bani pentru pensii şi salarii, trăieşte pe datorie şi se împrumută lunar la dobânzile cele mai mari din Uniunea Europeană pentru a plăti cheltuielile curente, a tras un semnal de alarmă senatorul Florin Cîţu.
Florin Cîţu(PNL),
Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

PSD-iştii mint când spun că au bani pentru pensii şi salarii, nu, bugetul nu are incluşi banii pentru pensii şi salarii, a atras atenţia miercuri, pe pagina sa de socializare, senatorul PNL Florin Cîţu, fost economist şef al ING Bank.

"În fiecare lună Guvernul se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană pentru a face rost de bani pentru pensii şi salarii. În primul trimestru a fost de nevoie de 5 miliarde de lei. Bani împrumutaţi cu dobândă. Acest comportament iresponsabil din partea acestor Guverne ticsite de incompetenţi este decontat de generaţiile viitoare şi de sectorul privat de azi hărţuit cu ANAF, taxe, accize şi birocraţie. Cel mai josnic este că totul este premeditat. PSD şi Dragnea îi urăsc pe tineri. Îi urăsc pentru că tinerii nu susţin bolşevismul lor. Doar nişte incompetenţi şi iresponsabili ar împrumuta bani pentru plata cheltuielilor curente când soarta le-a dat pe mână o economie care creşte. Iar incompetenţa nu se opreşte aici. Este susţinută de declaraţii publice de genul 'da, banii pentru pensii şi salarii sunt prinşi în buget'. Acest gen de declaraţii arată clar că aceşti oameni nu au avut niciodată tangenţă nu doar cu sectorul privat dar nici măcar cu finanţele publice", a declarat Cîţu.

Potrivit senatorului, în buget sunt incluse cheltuielile cu pensii şi salarii iar veniturile pentru plata acestora sunt estimate, aceste venituri nu există încă, trebuie colectate sau împrumutate.

"Să luăm exemplu 2017. Un an în care nu au fost bani pentru pensii şi salarii. Veniturile colectate la buget au fost mai mici decât cele estimate deşi au fost introduse taxe noi şi au fost luaţi banii de investiţii ai companiilor de stat. Când tragem linie vedem că în 2017 Guvernul a împrumutat aproximativ 25 de miliarde lei şi a redus cheltuielile cu 20 miliarde lei de la investiţii (dar şi alte cheltuieli au fost tăiate) pentru a putea plăti pensiile şi salariile. Peste două treimi din cheltuielile bugetare sunt pentru pensii şi salarii, de aici şi problemele de finanţare", a explicat Cîţu.

Liberalul a atras atenţia că investitorii nu vor să te finanţeze pentru cheltuieli curente pentru că ştiu că nu vei avea bani în viitor să-ţi plăteşti datoriile.

"Cine nu investeşte astăzi nu are cum să crească în viitor. Aşa că investitorii ştiu foarte bine că vor fi nevoiţi să aştepte să iei tu, stat român, un împrumut de la FMI. Sau şi mai rău ştiu că vor fi făcuţi ţapi ispăşitori de guvernanţi care vor veni şi vor tăia salarii şi pensii pentru a plăti datoriile către investitorii "lacomi". Aşa că mai bine nu te împrumuta. Dar dacă tot vrei să iei bani de cu împrumut atunci îţi dau cu dobândă mare. Pentru că România nu mai are ministru de Finanţe, răspund eu. NU, nu sunt bani pentru pensii şi salarii! Guvernul trăieşte pe datorie. Se împrumută lunar la dobânzile cele mai mari din UE pentru a plăti cheltuielile curente. În 2018 trebuie să se împrumute în total 74 miliarde lei (asta în cel mai bun caz). O schemă piramidală care în curând se va dărâma", a conchis Cîţu.

Reacţia senatorului vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis i-a întrebat pe guvernanţi, într-o conferinţă de presă, dacă mai sunt bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne