Cîţu: Imaginaţi-vă că Tudose şi Mişa ar controla politica monetară. Ei abia înţeleg ce e salariul brut

În afară de 10% din BNR şi poate şi DNA, toate celelalte instituţii sunt controlate de PSD şi folosite împotriva adversarilor politici şi să ascundă dezastrul economic, acuză senatorul Florin Cîţu.
Florin Cîţu(PNL),
Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Incompetentul Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a fost demascat de ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, a acuzat miercuri, pe pagina sa de socializare, senatorul Florin Cîţu, fost economist-şef al ING Bank.

1. BNR confirmă ce am spus - presiunile inflaţioniste şi implicit estimările de inflaţie peste aşteptări sunt alimentate de politica fiscală. ("Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, precum şi de perspectiva preţurilor administrate (gaze naturale, energie electrică) şi a celor volatile ale produselor alimentare.")

2. BNR confirmă că nu există nicio conspiraţie şi niciun şantaj la adresa guvernului iresponsabil Dragnea-Tudose. Dobânzile în piaţa interbancară cresc pentru că aşteptările economiei arată rate ale inflaţiei mai mari iar orice economist şi om de afaceri (oricine în sectorul privat) ştie că dobânda este prima formă de protecţie. Cei care dau bani cu împrumut cer o dobândă mai mare pentru a se asigura că valoarea banilor pe care îi dau cu împrumut nu este distrusă de măsuri populiste şi total iresponsabile ale unui guvern. ("Condiţiile monetare reale au fost accentuat acomodative şi în trimestrul III. Spre finalul intervalului, ratele dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară au manifestat o tendinţă pronunţată de creştere, apropiindu-se de rata dobânzii de politică monetară, în contextul revizuirii ascendente semnificative a anticipaţiilor inflaţioniste, al consolidării aşteptărilor privind ajustarea conduitei politicii monetare, precum şi al înregistrării unor fluctuaţii de lichiditate, sub influenţa factorilor autonomi ai lichidităţii.")

3. BNR confirmă şi ultima parte a scenariului meu- dobânzile vor continua să crească în acest mediu economic unde sunt cheltuite sume inexistente de la buget şi investiţiile sunt tăiate. Creşterea dobânzilor este o veste mai puţin bună pentru persoane cu credite în lei (este aici şi un test pentru cât de sustenabil este programul "prima casă") şi o veste bună pentru cei care au economii în sistemul bancar. Mai presus de orice, creşterea dobânzilor în piaţa interbancară arată că economia de piaţă funcţionează şi îşi face treaba. Piaţa penalizează politicile populiste. Guvernul se va împrumuta din ce în ce mai scump, este modul prin care piaţa "forţează" Guvernul să fie responsabil.

"Într-o economie liberă preţurile au rolul de a semnaliza derapaje sau dezechilibre. După 27 de ani cred că majoritatea românilor înţeleg că o inflaţie mare (preţurile bunurilor de consum cresc foarte rapid) trebuie evitată. Acum învăţăm lecţia despre semnalul trimis de "preţul" banilor, dobânda. O dobândă care creşte rapid arată îngrijorarea celor care deţin capital în legătură cu valoarea capitalului care s-ar putea deteriora în perioada următoare şi atunci cer un preţ mai mare (dobândă/randament). Cum apare BNR în acest context? Simplu. Noi, societatea, am dat un mandat băncii naţionale de a asigura preţuri stabile. Adică, are dreptul să folosească instrumentele de politică monetară pentru a ne proteja de inflaţie. Pare uşor dar nu este", a declarat Cîţu.

Potrivit senatorului, BNR a avut probleme în ultimii 27 de ani în a asigura preţuri stabile iar el a criticat de fiecare dată faptul că nu îşi ducea mandatul la îndeplinire.

"Dar acesta este rolul BNR - să asigure preţuri stabile. Şi pentru că nu avem încredere în politicieni, noi ca societate, am făcut legea în aşa fel încât Guvernul nu poate să intervină în deciziile băncii naţionale. (Thank God!) În aceste zile se vede foarte clar de ce este nevoie de independenţa băncii centrale. Imaginaţi-vă că Tudose şi Mişa ar fi avut ceva de spus despre politica monetară. Cei doi abia înţeleg ce este salariul brut. Mai mult sunt preocupaţi să găsească "soluţii" cu care să fenteze Constituţia pentru a putea să forţeze sectorul privat să crească salariul brut. Doi băieţi cu preocupări de infractori de drept comun vor să aibă ei un cuvânt de spus referitor la nivelul dobânzilor (sau al preţurilor în general) determinate de piaţă. Vă daţi seama unde am ajunge? Din păcate, ca orice infractor, Dragnea şi Tudose nu se lasă", a precizat Cîţu.

Vicepreşedintele PNL susţine că vom vedea în următoarele zile noi atacuri la adresa BNR şi din ce în ce mai multe discuţii despre schimbarea componenţei actuale a conducerii executive.

"Dar de ce fac Dragnea şi Tudose acest lucru? Iar este simplu. Sistemul nostru, deşi nu este perfect, avea câteva instituţii al căror rol era de a sancţiona (chiar şi penal) derapaje ale Guvernului. Din păcate, în afară de 10% din BNR şi poate şi DNA, toate celelalte instituţii sunt controlate de PSD şi folosite împotriva adversarilor politici şi să ascundă dezastrul economic (Curtea de Conturi, Curtea Constituţională, ASF, etc…). Lupta nu este doar pentru păstrarea independenţei BNR de politic dar şi pentru a elimina influenţa politică din celelalte instituţii, CC, CCR, ASF… care ne protejează de guverne ticăloase şi iresponsabile", a subliniat Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne