Cîţu iese public cu noi dezvăluiri: Totul a fost premeditat! Teodorovici şi Dăncilă au ascuns notele interne

Florin Cîţu
Florin Cîţu

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a prezentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă ce are loc chiar înainte de moţiunea simplă, documente din care reiese că predecesorul său social-democrat Eugen Teodorovici şi fostul premier Viorica Dăncilă au ştiut încă din aprilie că deficitul bugetar va depăşi 4%, însă au ascuns informaţia şi nici nu au făcut nimic să oprească dezastrul.

„Astăzi vă voi prezenta cu documente cum au minţit în acest an şi cum de ştiau de situaţia economică încă de la începutul anului. Şi am să încep cu un prim document care a fost publicat în 28 ianuarie – o notă internă către ministrul Finanţelor Publice. Atunci se elabora proiectul de buget. Noi la acea vreme spuneam că veniturile la buget erau supraestimate. Ni se spunea atunci că nu ştim despre ce vorbim, că situaţia este alta şi totuşi ulterior au existat note de avertizare către ministru care spunea aşa: ‘Introducerea în proiectul de buget a unor venituri semnificative ce urmează a fi colectate de ANAF în 2019 [...], poate conduce la o pierdere potenţială de venituri de 12,8 miliarde de lei faţă de bugetul aprobat’. Deci din 28 ianuarie Eugen Teodorovici ştia foarte bine că s-ar putea să aibă veniturile supraestimate în buget. A fost avertizat în acel moment, dar nu s-a întâmplat nimic”, subliniază Cîţu.

Ministrul liberal a precizat că, în aprilie, după ce deja aveam trei luni de execuţie bugetară, au apărut primele semne serioase, tot într-o notă internă privind execuţia preliminară.

„Aici lucrurile deja devin serioase: o estimare a încasărilor arată o nerealizare de 4,5 miliarde de lei din program. Dar un lucru care este foarte important. Nota trimisă de la Ministerul Finanţelor către ministrul Teodorovici arată că 'fără măsuri suplimentare urgente există o probabilitate ridicată de creştere a deficitului bugetar spre 4% din PIB'. Deci în aprilie 2019 deja ministrul de Finanţe ştia că are o estimare de deficit de 4% din PIB. I se spunea că trebuie să ia măsuri suplimentare, nu a făcut acest lucru. În iunie continuă deteriorarea execuţiei bugetare şi a situaţiei veniturilor, şi aici apare un alt avertisment dar deja este prea târziu: ‘reducerea rambursărilor de TVA sau amânarea masivă a plăţilor din decembrie ar deveni inutile. Fără măsuri suplimentare serioase există o probabilitate ridicată de creştere a deficitului bugetar spre 4% din PIB’. Deci suntem în iunie şi deja ministrul Finanţelor Publice este avertizat că dacă ar lua măsurile acelea de a omorî companiile private, de a amâna rambursarea TVA, de a nu plăti concedii medicale, nu ajung, deja este prea târziu, estimarea că deficitul bugetar va depăşi 4% era din iunie 2019. Deci se ştia de atunci. Nu este o surpriză pentru profesioniştii din Ministerul Finanţelor Publice”, a declarat Florin Cîţu.

Şeful Finanţelor adaugă că nu a fost avertizat doar Eugen Teodorovici ci şi fostul premier Viorica Dăncilă, în iulie şi apoi în septembrie de Ministerul Finanţelor Publice dar că niciunul dintre cei doi nu a luat măsuri.

„Astfel, ne aflăm în situaţia în care Guvernul PSD a ştiut de la începutul anului că fără măsuri suplimentare deficitul va ajunge la 4% la sfârşitul anului. Ce au făcut în tot acest an? Au ascuns această informaţie şi au minţit în Parlamentul României. Avem aici o primă explicaţie pentru care nu şi-au asumat bugetul în Parlament şi cum au minţit tot timpul. Tot ceea ce noi prezentăm astăzi şi care a fost o surpriză pentru noi toţi, era ştiut de cei din Guvernul PSD şi nu au luat nicio măsură. Aici este partea cinică: nu au luat măsuri şi ştiau că economia ajunge în această situaţie şi ne-au lăsat să mergem în această direcţie. Puteau salva această situaţie de la începutul anului şi nu au vrut. Totul a fost premeditat. Aceşti oameni au distrus economia şi au aruncat-o unde suntem astăzi aici doar pentru interesul personal şi încercăm să venim cu soluţii”, a conchis ministrul Florin Cîţu.

Vă invităm să urmăriţi materialul video