Cîţu, despre "dezastrul numit legea pensiilor": E un şantaj infect! Nu sunt bani, nici în 2018 nu au şi se vede

Senatorul PNL Florin Cîţu, fost economist şef al ING Bank, a criticat dur noua lege a pensiilor adoptată de Guvernul Dăncilă.
Florin Cîţu(PNL),
Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Legea pensiilor promovată de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, este o minciună pentru că Guvernul nu are bani să o susţină, a transmis, pe pagina sa de socializare, senatorul PNL Florin Cîţu.

Liberalul a prezentat "dezastrul numit legea pensiilor" în câteva cifre:

- cheltuielile cu pensiile cresc de la 6% din PIB în 2018 la 11% din PIB în 2022.

- cheltuielile cu salarii pensii ajutoare sociale vor ajunge la 24% din PIB în timp ce veniturile fiscale contribuţii reprezintă 27% din PIB? Mai simplu taxele şi contribuţiile plătesc pensii şi salarii curente. Pentru orice alte cheltuieli trebuie împrumuturi cu dobânzi din ce în ce mai mari. Cât ne mai împrumută cineva. (am folosit estimările oficiale de creştere economică în medie cu 5.5% pe an. Ştiu, imposibil. Dar trebuie să vedeţi că legea este imposibil de aplicat chiar şi în aceste condiţii utopice).

- din România pleacă anual cam 300 000 de cetăţeni. În acest ritm în 2022 România va avea o populaţie activă mai mică cu cel puţin 1 milion de locuitori. Cifrele de mai sus vor arăta mult mai rău pentru că migraţia afectează negativ PIB şi veniturile la buget.

- deficitul bugetar creşte în 2019 cu 30%, se dublează în 2020, triplează în 2021 şi de patru ori mai mare în 2022. Pentru ca acest lucru nu se întâmple Guvernul trebuie să încaseze în PLUS 8 miliare lei în plus în 2019, 24 miliarde lei în 2020, 58 miliarde lei în 2021 şi 80 de miliarde lei în 2022. Aceşti bani trebuie încasaţi în PLUS, să fie foarte clar, faţă de ce era bugetat acum în strategia fiscală.

Senatorul PNL a ţinut să sublinieze trei aspecte:

- nu sunt bani, nici în 2018 nu au şi se vede în evoluţia deficitului bugetar;

- este un şantaj infect pentru a se asigura că mai câştigă câteva voturi în 2020. Doar prin şantaj îi mai votează cineva;

- sistemul actual de pensii este falimentar. Singura soluţie trecerea graduală la un sistem de pensii privat.