Cîţu: Ar fi un demers credibil, dacă parlamentarii ce au votat dublarea alocaţiilor şi-ar dona o parte din venituri la buget

Florin Citu - gov.ro
Florin Citu - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a promis, miercuri seara, la Digi24, că alocaţiile pentru copii vor fi dublate eşalonat şi, în acelaşi timp, le-a propus parlamentarilor care au votat această dublare să îşi doneze o parte din venituri la buget.

“În aceste condiţii, în care veniturile la buget au scăzut datorită faptului că economia a fost închisă, am găsit resurse de a creşte alocaţiile cu 20%. În acelaşi timp au fost alocate resurse suplimentare pentru părinţii care stau acasă cu copiii şi am prelungit acest lucru şi pe perioada vacanţei. Au mai fost şi alte ajutoare în această direcţie. Dar pentru acest an, zic că efortul de 600 de milioane de lei, această creştere de 20% pe ultimele luni ale anului, bani care nu au fost niciodată în bugetul pe 2020, pentru că legea a fost aprobată fără surse de finanţare, deci parlamentarii au votat şi au spus: găsiţi resurse, neconstituţional, am găsit resurse pentru 20%”, a afirmat Cîţu.

De asemenea, ministrul a precizat că nicio ţară din Europa nu a luat astfel de măsuri, în condiţiile în care economia globală este în criză ca urmare a pandemiei de Covid, adăugând că economia României a fost la rândul său afectată de măsurile luate de autorităţi pentru a limita răspândirea coronavirusului.

“Dar alocaţiile vor fi dublate, aceasta e promisiunea pe care o fac. Alocaţiile vor fi dublate eşalonat, pe etape, dar vor fi dublate”, a ţinut să precizeze liderul PNL.

Totodată, Florin Cîţu a susţinut că ar fi un demers “incredibil” dacă parlamentarii care au votat dublarea alocaţiilor şi-ar dona o parte din venituri pentru a exista mai mulţi bani la buget.

“O decizie pe care am luat-o la începutul anului, pentru că ştiam că vor începe cu astfel de măsuri populiste în 2020, a fost aceea de a îngheţa salariile demnitarilor, inclusiv ale parlamentarilor, dar să ştiţi că nu au ajuns resursele. Poate ar putea unii dintre ei să mai doneze din venituri, să putem să avem la buget mai mulţi bani. Cei care au votat să facă acest efort, atunci ar fi un demers credibil”, a precizat Cîţu.

Remarcile ministrului Finanţelor vin în contextul în care, miercuri, Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevede creşterea eşalonată a alocaţiilor pentru copii, respectiv prima majorare fiind de 20% de la 1 septembrie. Dacă legea de respingere a Ordonanţei de Urgenţă este promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, intră în vigoare legea iniţială prin care alocaţiile au fost dublate. Grupul de deputaţi USR s-a abţinut de la vot, PSD a votat “pentru” iar PNL “împotrivă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne