Citiţi mesaje în timp ce traversaţi strada? În Honolulu vă poate costa scump

Femeie pe trecerea de pietoni
Femeie pe trecerea de pietoni (Getty Images)

Oraşul Honolulu, din Hawaii, Statele Unite ale Americii, va pedepsi pietonii care trec strada uitându-se la telefonul mobil, cu până la 99 $. Este primul oraş care adoptă o astfel de măsură, scopul fiind de a reduce accidentele produse de neatenţia pietonilor.

Obsesia pentru telefonul mobil este deja pedepsită. Oraşul Honolulu din Hawaii a recurs la emiterea de amenzi în valoare de până la 99 $ pentru ca persoanele să-şi ridice privirea din smartphone-uri în timp ce traversează strada. Noua lege oferă poliţiei puterea de a amenda persoanele cu 35 $ pentru prima abatere, 75 $ pentru a doua şi 99 $ pentru celelalte, probabil pentru că se aşteaptă ca această măsură să nu fie luată prea mult în considerare.

Proiectul de lege - care a intrat deja în vigoare după ce primarul oraşului şi-a dat acordul în iulie a.c - prevede că „niciun pieton nu trebuie să traverseze o stradă sau autostradă în timp ce priveşte un dispozitiv electronic mobil“. Sunt incluse telefoanele mobile, precum şi orice "dispozitiv de mesagerie de text, căutări, asistenţi digitali personali, computere, console de jocuri sau camere digitale". Echipamentele sonore sunt excluse.

Vorbitul la telefon în timp ce se merge pe jos este încă permis, precum şi utilizarea telefonului mobil în caz de urgenţă. Dar, traversarea străzii în timp ce se trimite un mesaj de text, citirea sau căutarea pe Facebook sunt interzise.

"Aceasta este o piatră de hotar în legislaţia care stabileşte un nivel înalt al securităţii", a declarat, pentru New York Times, Brandon Elefante, membru al consiliului oraşului care a propus regula,

După ce în oraşul New Jersey (SUA), în 2016, au fost propuse amenzi de până la 50 $ sau 15 zile de închisoare pentru ceea ce au numit „mersul distrat“, Honolulu pare a fi primul oraş din lume care stabileşte o lege pentru a-i proteja de pericole pe cetăţenii care merg pe stradă uitându-se la telefonul mobil.

Alte oraşe au încercat, prin metode practice, să schimbe comportamentul pietonilor distraţi din cauza dispozitivelor electronice mobile. În Londra, pe strada Brick Lane, au fost instalate semnale stradale luminoase în 2008, pentru a-i ajuta pe distraţi. Anul trecut, oraşul german Ausgsburg a instalat semne de circulaţie pe sol în apropierea liniilor de tramvai.

Sunt în creştere continuă accidentele provocate din cauza neatenţiei pietonilor şi există dovezi care sugerează că se schimbă, de asemenea, şi modul în care oamenii se plimbă pe străzi. Un studiu publicat în revista Plos One a constatat că atunci când oamenii scriu pe telefonul mobil merg pe jos mai încet, ceea ce afectează timpul necesar pentru a îndeplini diverse sarcini.

Unii designeri de telefoane şi de aplicaţii au încercat, de asemenea, să creeze sisteme care utilizează camera dispozitivului mobil pentru a afişa strada pe fundalul ecranului în care apare conversaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură