Cisco o comite din nou: după ce creează blocada Internetului pentru China, se bagă în Rusia

Logo-ul companiei Cisco
Logo-ul companiei Cisco (NICHOLAS KAMM / AFP / Getty Images)

Un raport publicat de Buzzfeed, care a indicat că Cisco contribuie la ocolirea sancţiunilor economice aplicate împotriva Rusiei atunci când îşi vinde echipamentele tehnologice pe teritoriul rus, a atras atenţia senatorului american John McCain.

McCain conduce Comitetul pentru Servicii Armate din cadrul Senatului american şi a făcut presiuni ca Statele Unite să ia mai multe măsuri împotriva Rusiei ca răspuns la implicarea acesteia în conflictul separatist din estul Ucrainei şi ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea.

Raportul Buzzfeed, bazat pe documente şi opinii din partea unei surse anonime aparent aflată la curent cu operaţiunile companiei americane în Moscova, a acuzat Cisco de modificarea datelor privind vânzările şi contractele sale - folosind nume false pentru clienţii săi - după aplicarea sancţiunilor occidentale. Într-unul dintre cazuri, Cisco aparent a vândut echipamente care au ajuns în mâinile FSB, succesorul KGB-ului, dar datele nu indică FSB ca un presupus cumpărător.

Deşi a recunoscut că au fost schimbate unele nume ale clienţilor săi, Cisco a declarat că acele greşeli sunt nevinovate şi a negat cu tărie toate acuzaţiile că vânzările sale au încălcat sancţiunile împotriva Rusiei.

McCain a numit această situaţie “tulburătoare” şi a declarat că “merită să fie investigată mai departe”, a raportat Buzzfeed.

În mod interesant, directorul demisionar al Cisco, John Chambers, de asemenea un republican american, îl cunoaşte bine pe senatorul McCain. Chambers a fost un susţinător de vârf în campania prezidenţială din 2008 a senatorului american, donând campaniei acestuia peste 1,3 milioane de dolari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe