Circulaţia liberă a cetăţenilor în Zona de Securitate discutată de către Comisia Unificată de Control

Transnistria este reprezentată de culoarea roşie.
Transnistria este reprezentată de culoarea roşie. (wikipedia.org)

Comisia Unificată de Control (CUC) a continuat discuţiile pe marginea includerii în agenda ordinei de zi a subiectului cu privire la circulaţia liberă a cetăţenilor în Zona de Securitate, iniţiate în cadrul şedinţei din 13 mai 2014, informează Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

În pofida abordării acestei probleme, structurile de forţă ale Tiraspolului amplifică în continuare acţiunile provocatoare de creare a impedimentelor în deplasarea persoanelor şi transportului, fortificarea infrastructurii şi prezenţei militare pe segmentul de răspundere a mecanismului comun de pacificare.

În special, delegaţia Republicii Moldova în CUC şi-a arătat îngrijorarea referitor la problemele cu care se confruntă locuitorii satului Doroţchaia din raionul Dubăsari, fiind înmânată participanţilor la şedinţă adresarea primarului localităţii Andrei Leaşco, scrie Moldpres.

De asemenea s-au purtat discuţii şi pe dimensiunea lucrărilor efectuate fără acordul CUC la Centrala Hidroelectrică de la Dubăsari, unde au fost instalate construcţii de fortificare şi post de pază, blocând trecerea şi accesul populaţiei.

Delegaţia moldovenească consideră că acţiunile respective se înscriu în şirul de provocări generate de structurile transnistrene, cu scopul de a destabiliza situaţia în Zona de Securitate şi de a ignora Acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, documentele de bază ale operaţiunii de pacificare şi deciziile CUC.

Pentru redresarea situaţiei şi deblocarea activităţii Comisiei Unificate de Control, delegaţia Republicii Moldova a propus evaluarea respectării prevederilor art. 5 al Acordului din 21.07.1992 şi monitorizarea Zonei de Securitate de către experţii OSCE, Federaţiei Ruse şi Ucrainei.

Această propunere a fost, de asemenea, respinsă neargumentat de către delegaţia transnistreană, care prin poziţia sa neconstructivă şi contrară prevederilor principiilor de activitate a Comisiei Unificate de Control, a blocat activitatea CUC mai bine de cinci luni şi afectează negativ funcţionarea mecanismului de pacificare, fiind imposibilă examinarea situaţiilor curente şi evoluţiilor din Zona de Securitate.

Delegaţia Republicii Moldova în CUC sa adresat participanţilor operaţiunii de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pentru asigurarea respectării principiilor consfinţite în Acordul din 21 iulie 1992 ce ţin de eliminarea tuturor impedimentelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe