Circa 2000 de salariaţi şi foşti salariaţi ai TVR îşi cer în instanţă drepturi băneşti

Cu salariile îngheţate timp de ani de zile şi, în plus demonizaţi pentru situaţia din TVR, actuali şi foşti angajaţi ai instituţiei îşi cer, la tribunal, drepturile.
Curtea de Apel Bucureşti
Curtea de Apel Bucureşti (Epoch Times România)

Aproape 2000 de salariaţi şi respectiv foşti salariaţi ai televiziunii publice (SRTV) aşteaptă verdictul final la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, în procese vizând obţinerea unor drepturi băneşti de care au fost privaţi de-a lungul anilor, anunţă FAIR-MediaSind.

Conform comunicatului remis Epoch Times, pe fondul presiunilor politice şi a deteriorării situaţiei financiare a televiziunii, alături de publicul telespectator, salariaţii au avut de suferit cel mai mult: salariile lor au fost îngheţate, fiind văduvite de indexările garantate de Contractele colective de muncă.

"Criza structurală a Televiziunii publice, un subiect de presă „suculent” pentru unii jurnalişti, a concentrat atenţia publicului în ultima vreme. Starea economică precară a instituţiei din Dorobanţi este consecinţa accentuării politizării TVR, fapt semnalat în spaţiul public, în repetate rânduri, de Federaţia noastră. Astfel, exerciţiul administrării SRTV, asumat de un partid sau altul s-a materializat într-un management politic. Or, dacă o instituţie publică ajunge pe mâna politrucilor, aceasta, servind interesele de partid, se îndreaptă spre ruină.

Facem aceste precizări, deoarece, cel mai adesea, salariaţii Televiziunii Române sunt demonizaţi, fiind consideraţi principalii vinovaţi de declinul economic al Societăţii. După fiecare schimbare în echilibrul forţelor politice TVR a primit „în dar” un nou preşedinte-director general, om susţinut de partid, care a „săpat”, în interesul partidului, la temelia şi aşa şubredă a Televiziunii Naţionale.", arată sindicaliştii.

În consecinţă, la iniţiativa sindicatelor afiliate din SRTV (Sindicatul 2002 din SRTV şi Sindicatul Lucrătorilor din Domeniul Audiovizual TV-R SIND) au fost solicitate în justiţie drepturile băneşti pe care administraţia TVR a refuzat, ani la rândul, să le acorde angajaţilor săi.

Astfel, Tribunalul Bucureşti – Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale a recunoscut în Dosarul nr. 45246/3/2014, pentru încă 233 de salariaţi/foşti salariaţi ai Societăţii Române de Televiziune, dreptul acestora asupra creanţei istorice reprezentând diferenţele salariale rezultate în urma majorării salariilor de bază cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică aferenţi anilor 2008-2011 şi primului trimestru al anului 2012. Acesta este cel mai recent dosar colectiv privind inflaţia, format la iniţiativa Sindicatului Lucrătorilor din Domeniul Audiovizual TV-R SIND, afiliat la Federaţia “Cultură şi Mass-Media” FAIR-MediaSind, în care a pledat dr. Ştefan Naubauer, avocatul organizaţiei noastre.

"În prezent, aproape 2000 de salariaţi şi foşti salariaţi ai SRTV aşteaptă verdictul final la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale. Până acum, un singur complet al acestei secţii a admis apelul declarat de conducerea SRTV într-un dosar al Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV, după ce anterior admisese cererea semnată de Stelian Tănase privind suspendarea executării provizorii a hotărârii judecătoreşti favorabile pronunţate de Tribunalul Bucureşti, cu motivarea că Televiziunea Publică a înregistrat pierderi în exerciţiile financiare anterioare, deşi aceste drepturi salariale, recunoscute de Tribunalul Bucureşti prin sentinţă executorie, nu sunt condiţionate de posibilităţile financiare ale societăţii.", se mai precizează în comunicat.

FAIR-MediaSind reaminteşte că, potrivit Sintezei Raportului de Audit al Performanţei privind realizarea veniturilor şi utilizarea acestora în perioada 2008-2011 la SRTV întocmit de Curtea de Conturi s-a constatat că ”echipele aflate în decursul timpului la conducerea SRTV (Consiliu de Administraţie, Preşedinte-director General şi Comitetul Director) au stabilit propriile viziuni şi proceduri de organizare a activităţii televiziunii publice, dar în lipsa unei strategii coerente de funcţionare a SRTV pe termen lung au fost create premisele lipsei de performanţă financiară a entităţii, care a condus la situaţia gravă din prezent”. În acelaşi Raport al Curţii de Conturi se arată că ”deşi situaţia sa financiară era în continuă degradare începând cu anul 2006, SRTV a avut în perioada auditată un comportament de expansiune a activităţilor desfăşurate şi implicit a cheltuielilor efectuate”

Concluzia acestui raport este una foarte clară: ”prin luarea unor decizii manageriale defectuoase, care au condus la creşterea vertiginoasă a cheltuielilor SRTV în ultimii ani, instituţia a înregistrat pierderi în activitate începând cu 2006, situaţie care s-a agravat de la an la an”, concluzionează sindicaliştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură