Cioloş, somat să intervină la ANRP. "Au fost "despăgubiţi" samsarii imobiliari, nu proprietarii de drept"

De mai bine de 25 de ani, proprietarii de imobile naţionalizate în timpul regimului comunist aşteaptă să le fie restituite bunurile confiscate, a atras atenţia vicepreşedintele PNL Adrian Iuraşcu, într-o scrisoare adresată premierului Dacian Cioloş.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Horoiu Eugen/Epoch Times)

Guvernul Cioloş trebuie să intervină la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în contextul în care mai bine de două milioane de români aşteaptă să-şi recapete proprietăţile confiscate în timpul regimului comunist sau să fie despăgubiţi, în timp ce instituţia, în loc să-şi facă treaba, se ocupă cu "despăgubirea" samsarilor imobiliari, a declarat luni, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, vicepreşedintele PNL Adrian Iuraşcu.

"Este de notorietate faptul că guvernarea Ponta a făcut mult rău României, în general, şi românilor în special. De mai bine de 25 de ani, proprietarii de imobile naţionalizate în timpul regimului comunist aşteaptă să le fie restituite bunurile confiscate. În prezent, mai mult de 2 milioane de români mai speră că îşi vor recăpăta proprietăţile sau că vor fi despăgubiţi. Prin angajarea răspunderii prin Legea 165/16.05.2013, Guvernul Ponta a înţeles să îşi bată joc de proprietari, oferindu-le în locul bunurilor cuvenite puncte şi licitaţii!

Niciun guvern pesedist nu a avut respect şi compasiune faţă de dreptul legitim al proprietarilor de drept. În locul acestora au fost "despăgubiţi" samsarii imobiliari, care au făcut averi fabuloase prin mituirea responsabililor aflaţi la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Este cunoscut faptul că marile dosare de corupţie de după 1990 îşi au rădăcinile la această instituţie", se arată în documentul citat.

Potrivit vicepreşedintelui PNL, în 13 aprilie 2016, prin adresa nr. 5177, principalele asociaţii de proprietari din România, au semnalat Guvernului Cioloş marile neajunsuri constatate în activitatea ANRP, condusă în continuare de un preşedinte interimar (a demisionat în martie 2015), propus şi susţinut de organizaţia PSD Vrancea, din partea căreia a fost prefect şi deputat.

Mai mult decât atât, pe 10 mai, la cererea acestor asociaţii, a avut loc o întâlnire cu dl. Florin Tăcu, secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru, în cadrul acesteia fiind prezentate în mod concret problemele deosebit de grave cu care se confruntă proprietarii de drept.

"Partidul Naţional Liberal a fost şi este un apărător al dreptului de proprietate şi nu poate accepta continuarea actualei situaţii de la ANRP. Timp de patru ani, actuala conducere nu a făcut altceva decât să continue politica PSD în acest domeniu! Mă adresez din nou dumneavoastră, cu speranţa că, de această dată, veţi acţiona de urgenţă pentru ca dreptul la proprietate să fie cu adevărat respectat în România", a subliniat Adrian Iuraşcu.