Cioloş propune un proiect pentru guvernarea viitoare: "Este vorba despre principii de onestitate şi onoare"

Dincolo de ceea ce afirmă partidele, importat este să existe o discuţie pe principii şi valori, a opinat Cioloş remintind că în spaţiul public nu există reflexul sincerităţii.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Dacian Cioloş a reconfirmat joi că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie şi a anunţat că în perioada următoare intenţionează să prezinte un proiect pentru guvernarea României după alegeri, proiect care să reflecte experienţa pe care a acumulat-o în perioada cât a fost premier.

Nu există în spaţiul public reflexul sincerităţii. Există mai mult reflexul imaginii pe care o ai spunând anumite lucruri. Este foarte multă neîncredere între noi poate şi datorită comportamentului politicienilor. Pe o astfel de neîncredere se construieşte demagogia. Sau populismul. Când eşti sincer şi direct cu oamenii, chiar dacă ai lucruri mai dificile de comunicat... Eu cred că societatea ar fi mai câştigată cu astfel de abordări.

Trebuie să spunem adevărul şi să ne asumăm că putem fi pedepsiţi câteodată. Eu mi-am luat un angajament la început, că nu o să candidez pentru că vreau să dau acestui guvern un echilibru într-un an electoral, într-o perioadă în care România evoluează bine economic. Era şi este în continuare important să dăm semne de predictibilitate în guvernarea ţării. De asta am spus de la început că nu o să candidez. Nu înseamnă că nu-mi doresc să văd anumite proiecte continuate. Dar cred că se poate face şi fără să candidez.", a declarat Cioloş.

Premierul a mai precizat că, dincolo de ceea ce afirmă PNL şi USR în această perioadă (reamintim că ambele partide şi-au declarat susţinerea pentru Cioloş) , important este să existe discuţie pe principii şi valori, pe nişte teme mari, după care cetăţenii trebuie lăsaţi să decidă dacă aceste principii, teme pot face obiectul unui program de guvernare.

"Îmi propun ca în perioada imediat următoare să vin cu aceste principii, cu aceste valori, cu proiectele pe care le-am început şi care, din punctul meu de vedere, ar putea fi continuate şi în măsura în care va exista o susţinere a acestor proiecte... Nu un program de guvernare, programul de guvernare este apanajul partidelor care participă la alegeri, dar cu o astfel de platformă, cu un astfel de proiect care să reflecte cumva experienţa pe care am acumulat-o în aceşti ani, şi să spun aşa, legământul pe care l-aş lăsa pentru perioada următoare, cu asta da, pot să contribui la dezbaterea ce va avea loc în perioada următoare", a susţinut Cioloş.

Prim-ministrul a mai adăugat că nu a discutat cu partidele despre posibilitatea să fie premier după alegeri şi nu acest lucru îl interesează neapărat, ci ca proiectele pe care le-a început să fie continuate.

"Îmi propun ca în perioada următoare să prezint un proiect care să reflecte experienţa acumulată în această perioadă. Pot să contribui cu asta la discuţiile care vor avea loc în perioada următoare. Discuţiile cu partidele pot avea loc după ce vin cu acest proiect.

Este vorba despre principii de onestitate şi onoare, despre proiecte pe care le-am început şi trebuie duse dincolo de un an de zile. Le vom pune pe hârtie cu colaboratorii şi îl vom lansa în dezbatere publică.", a mai adăugat Cioloş.