Cioloş: Partidul meu se adresează unui public mult mai larg decât cel al USR, care este unul de nişă

USR are un culoar de nişă pe care îl valorifică foarte bine, în timp ce electoratul partidului Mişcarea România Împreună vine din diferite medii sociale, e un alt culoar pe care îl acoperă, a opinat fostul premier Dacian Cioloş, fondatorul RO+.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Fondatorul Mişcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloş, a afirmat joi, în cadrul unei dezbateri, că formaţiunea sa se adresează unui public mult mai larg decât cel al USR, care este unul de nişă.

"Cei 65% (din electorat, n.r.) nu sunt toţi indecişi, acolo e un public mai complex. În primul rând, tocmai de asta venim cu o nouă ofertă politică, pentru că am constatat că dacă USR are un culoar pe care îl poate acoperi pe zona asta de indecişi, există un alt culoar pe care îl putem acoperi noi, mai larg. USR are un culoar de nişă pe care îl valorifică foarte bine. Electoratul nostru, aşa cum îl vedem acum, este reprezentat de oameni din diferite medii sociale, sunt oameni care au mai votat la alte alegeri, care au fost dezamăgiţi şi care nu se mai regăsesc şi care aşteaptă un partid care să dea o tentă de seriozitate. Nu zic că USR nu e serios, ci că ei au un alt stil", a declarat Cioloş.

Fostul premier a ţinut să precizeze că, în faza de construcţie a RO+ , a preferat să nu ia oameni de la alte partide, chiar dacă a primit oferte de filiale întregi din partea unor politicieni, tocmai pentru a arăta că RO+ este un partid nou, format din oameni care nu au mai făcut politică.

"Prin modul în care abordăm lucrurile, vrem să le facem structurat, să angajăm cât mai mulţi oameni în proces. Sperăm să câştigăm încrederea acestor oameni. Ne gândim şi la modalităţi de comunicare «out of the box» ca să traducem ideile pe care le avem şi lucrurile pe care vrem să le facem cât mai pe înţelesul oamenilor. Vrem ca aceste idei să ajungă în mod ţintit la cât mai multe categorii specifice de oameni. Legătura între o platformă civică şi un partid politic nu e întâmplătoare: printr-o platformă poţi să derulezi o serie de proiecte civice, care te aduc în contact cu oamenii altfel decât o face un partid", a subliniat Cioloş.

Fostul premier a explicat de ce, în viziunea sa, dialogul direct cu oamenii este esenţial: "Mie mi se pare acum mai important să am genul ăsta de dialog cu oamenii, să mă duc prin ţară şi în mediul rural, pentru că aşa se poate transmite mesajul direct. Atunci când te duci numai la televizor, ştii că oamenii din media te învaţă cum să transmiţi mesajul şi te formatează şi, aşa cum puterea te poate deforma, tot aşa şi un anumit gen de comunicare poate face acest lucru. O mare parte dintre cei care nu au participat la vot nu o să se lase convinşi de un interviu în plus la televizor. Oamenii ăia au nevoie să fie convinşi de dialog, să discute între ei. Chiar dacă televiziunea rămâne o sursă importantă de informare, cel mai important mijloc prin care oamenii se informează şi iau decizii e discuţia directă cu vecinul, cu colegul".

Pe de altă parte, Cioloş a ţinut să precizeze că RO+ nu se va înscrie în grupul ALDE european.

"Faptul că am semnat un manifest politic european, alături de liderul ALDE european, dar şi alături de alţii, asta e pentru că îi cunosc, am lucrat cinci ani cu toate grupurile politice şi ştiu că liderul ALDE, Guy Verhofstadt, este un proeuropean şi ştie cum e văzut ALDE în România. Nu am participat la Congresul ALDE şi nu se pune problema să intrăm în grupul ALDE. Cu PSD şi ALDE nu vedem cum putem împărţi aceeaşi familie politică", a punctat Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne