Cioloş: Minciuna guvernează! Grindeanu a adoptat proiectul / Grindeanu: Renunţaţi la fake news şi dezinformări!

Foştii premieri Dacian Cioloş şi Sorin Grindeanu se contrazic, pe Facebook, pe tema asumării responsabilităţii pentru proiectul de lege privind recursul compensatoriu.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Vlad Negrilă / Epoch Times)

Fostul prim-ministru Dacian Cioloş a prezentat, miercuri seară, pe pagina sa de socializare, stenograma şedinţei de guvern în care Executivul Grindeanu a dat undă verde controversatului proiect de lege privind recursul compensatoriu. Replica fostul premier PSD nu s-a lăsat mult aşteptată.

"Stenograma şedinţei de Guvern din 31 ianuarie 2017 arată că Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte proiectul de lege a recursului compensatoriu pe care acum nu şi-l asumă. Legea a fost iniţiată la propunerea lui Florin Iordache în aceeaşi zi în care a fost aprobată şi celebra OUG 13. Guvernul a trimis-o în Parlamentul în care Coaliţia PSD-ALDE are majoritate. PSD a adoptat apoi Legea recursului compensatoriu cu introducerea unor măsuri care au permis eliberarea a mii de condamnaţi înainte de termen", a declarat Cioloş.

Potrivit fostului prim-ministru tehnocrat, Comisia juridică a Parlamentului care a adoptat Legea recursului compensatoriu a fost condusă de acelaşi Florin Iordache, iniţiatorul legii în Guvern.

"Ministrul Tudorel Toader şi propaganda PSD încearcă azi să arunce vina asupra Guvernului Cioloş, care propunea o cu totul altă formă a legii, fără legătură cu forma iniţiată şi adoptată de PSD", a subliniat Cioloş, adăugând imaginea de mai jos.

foto
foto (Dacian Cioloş)

Replica lui Grindeanu

"Citesc că un domn Cioloş, candidat la europarlamentare, doreşte cu înfierbântare să arate că nu are nicio legătură cu iniţiativa privind recursul compensatoriu. Am două veşti pentru dl Cioloş.

Prima e că Guvernul Grindeanu a adoptat un proiect de lege, cu alte cuvinte a trimis textul în Parlament, spre a fi dezbătut. A doua e că Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul EXACT în forma iniţiată de Raluca Prună - să înţeleg că nu era bun? Sau că doamna Prună făcea proiecte pentru 'penalii' coaliţiei PSD-ALDE, ca să folosesc vocabularul d-lui Cioloş?

Nu-i comentez gusturile, dar domnul Iordache a apreciat suficient proiectul doamnei Prună încât să-l propună spre aprobare în regim de urgenţă. Dacă simţiţi nevoia unei confirmări, domnule Cioloş, sunaţi-o pe Raluca Prună, să vă explice, ca între tehnocraţi, dacă forma adoptată de guvernul Grindeanu era sau nu cea propusă de domnia sa.

Şi ca un sfat de final: dacă vreţi să şi câştigaţi ceva la alegeri, renunţaţi la dezinformări şi fake news şi încercaţi să mergeţi din uşă-n uşă, să staţi de vorbă cu oamenii. Aşa se fac campaniile adevărate", a scris Sorin Grindeanu, pe Facebook.

Recursul compensatoriu

Reamintim că în timp ce Toader, Dăncilă şi PSD dau vina pe tehnocraţi, Iohannis, PNL, USR etc. pentru recursul compensatoriu, atât Opoziţia cât şi tehnocraţii ba chiar ATENŢIE!, angajaţii din penitenciare arată că lucrurile nu stau deloc aşa. Mai exact, Guvernul Cioloş a iniţiat un proiect pe această temă, dar ce ieşit din Parlamentul controlat de PSD-ALDE arată total diferit.

Concret, în ultima lună de mandat, Guvernul Cioloş a adoptat un proiect de lege privind recursul compensatoriu. Acesta prevedea, în mare, reducerea cu 3 zile din pedeapsă la fiecare o lună de închisoare executată în condiţii necorespunzătoare (faţă de 6 zile cât este acum). Proiectul a ajuns în Parlament dar nu a fost pus pe ordinea de zi fiind, ulterior, "clasat" potrivit Hotnews. După venirea la putere a PSD, legea recursului compensatoriu a fost printre primele depuse în Parlament de guvernul condus de Sorin Grindeanu (guvern în care ministru al Justiţiei era Florin Iordache). Ce s-a întâmplat în Parlament? A explicat chiar Raluca Pruna în decembrie 2018.

"Proiectul a fost modificat în mod fundamental în Parlament şi anume:

1. S-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate în condiţii neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile chiar dacă nu sunt consecutive;

2. S-a extins beneficiul de la verificarea riguroasă, pe cameră şi deţinut la situaţia pe penitenciar, pentru a reţine că au fost condiţii neconforme de detenţie;

3. S-a extins condiţia de 3 mp la 4 mp", scria Prună pe Facebook.

Tehnocrata a mai explicat că Toader ar fi putut să se opună modificărilor aduse în Parlament, modificări care, iată, au scos pe străzi violatori, criminali, indivizi violent, însă nu a făcut-o.

"Toader, cel pentru care pare că a fi ministru al justiţiei înseamnă a fi un fel de Pilat, era ministru în guvernul Grindeanu începând din 23 februarie 2017. Adevărat, Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul în Ianuarie 2017. Dar Toader era deja ministru când proiectul a fost discutat în Senat (adoptat pe 13 martie) şi ulterior la Camera Deputaţilor (adoptat pe 9 mai 2017). Toader avea aşadar obligaţia să apere proiectul adoptat de guvernul Grindeanu şi să se opună modificărilor care au condus azi la consecinţe grave pentru siguranţa cetăţeanului. Nu numai că nu a făcut asta, dar a pus umărul prin ordinul de ministru 2772/C din octombrie 2017. Nu insist, ziare.com a scris despre asta.

Din ce se auzea la acel moment, Toader a interzis experţilor din minister să meargă în Parlament să apere proiectul. Ar fi interesant de văzut dacă cineva din Ministerul Justiţiei a participat la vreo lucrare sau şedinţă a vreunei comisii din vreo cameră, în procesul de adoptare a legi. Eu ştiu că nu. Şi mai ştiu că ministrul a apărat în spaţiul public proiectul şi a minimizat efectele devastatoare care puteau fi anticipate de pe lună. Toader poartă deci responsabilitatea, alături de stăpânii săi din coaliţie.

A da vina pe guvernul tehnocrat este numai o altă mârşăvie din lunga listă pe care istoria o va reţine în dreptul lui Toader", preciza Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne