Cioloş îşi îndulceşte retorica. Îşi "clarifică" poziţia faţă de PNL

După ce a "desfiinţat" practic PNL-ul punându-l în aceeaşi oală cu PSD, Cioloş revine cu o nouă postare în care le transmite liberalilor că îi aşteaptă să i se alăture în munca pentru o Românie mai bună, pentru că ne aşteaptă vremuri dificile.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

La câteva zile după ce a susţinut public că PNL-ul face parte, alături de PSD din clasa politică veche ce nu doreşte scoaterea României din sărăcie, fostul premier Dacian Cioloş vine cu o nouă postare despre liberali, numindu-i pe aceştia prieteni şi afirmând că formaţiunea sa este deschisă spre o colaborare cu partidul lui Orban.

Cât despre efectele postării sale anterioare, cea în care critica PNL, Cioloş le minimizează, numindu-le "furtună într-un pahar cu apă".

"Aş vrea să clarific pe cât posibil mica furtună iscată, zilele trecute, într-un pahar cu apă, după referirile mele la prietenii din PNL.

Trebuie să recunosc faptul că anul 2020 îmi provoacă unele temeri. Este evident că PSD nu poate fi înlăturat altfel decât printr-o largă coaliţie, dar în acelaşi timp nu putem ignora lecţiile primite de la ce au însemnat CDR şi Alianţa DA. Multă speranţă şi multă bucurie s-au transformat în dezamăgire şi într-un ajutor nesperat pentru PSD.

Noi, societatea românească, nu am fost în stare să ne opunem cu succes modelului politic promovat de acest partid care a capturat toate straturile economice şi sociale. Din această perspectivă, mă îngrijorează 2020. Dacă vom face o alianţă politică slabă sau fragilă, prin care nu vom fi în stare să schimbăm fundamental societatea şi să oferim un model economic şi social viabil, vom înregistra un eşec de priorităţi.

Din această perspectivă aş vrea să fie citite gândurile mele despre PNL. E un moment de îngrijorare profundă, pentru că îmi dau seama că suntem încă foarte departe de soluţia de care avem nevoie. Cu toţii am greşit uneori sau nu ne-am ridicat mereu la aşteptările celor care ne susţin sau ne votează. Replicile pe care le-am primit, pe alocuri descalificante pentru cei care le-au dat, îmi confirmă îngrijorarea", scrie pe Facebook Dacian Cioloş.

Fondatorul Mişcării România Împreună mai transmite că îşi doreşte să nu mai alimenteze polemica şi că nu este misiunea lui să reformeze PNL-ul, la fel cum n-a fost nici în 2016, când a acceptat deschis susţinerea respectivului partid pentru funcţia de premier. De asemenea, Cioloş transmite că îi aşteaptă pe liberali să li se alăture în munca pentru o Românie mai bună.

"Motiv pentru care nu doresc să alimentez această polemică. Nu sunt eu cel care trebuie să reformeze PNL. Nu am putut şi nici nu era misiunea mea în 2016, aşa cum nu este nici astăzi. Este misiunea oamenilor cinstiţi şi oneşti din PNL. Sunt mulţi şi îi asigur de toată preţuirea mea. Dar toţi membrii partidelor din România trebuie să ştie că, dacă nu vor face reforma de care este nevoie în propriul partid, ea va fi făcută chiar de electorat, la vot. Şi sunt convins că au suficiente date ca să înţeleagă ce spun.

Aş vrea să închei prin a spune că suntem deschişi unei colaborări cu PNL, aşa cum suntem şi cu USR. Îi asigur că vor găsi mereu în noi un partener onest şi că avem speranţa că vom reuşi să punem bazele unei construcţii politice solide, care să facă faţă în alegeri, dar mai ales în perioada post-electorală. Resping ideea că am fi „condamnaţi“ să lucrăm împreună. Democraţia nu te condamnă, democraţia cere onestitate şi capacitatea de a-ţi recunoaşte propriile greşeli. Îi aştept pe cei din PNL să ni se alăture în munca pentru o Românie mai bună, pentru că ne aşteaptă vremuri dificile", concluzionează fostul premier.

Reamintim că în urmă cu 4 zile, fostul premier Dacian Cioloş, fondator al Mişcării România Împreună, a lansat, pe Facebook, un atac la adresa partidelor "vechi", inclusiv asupra PNL. Potrivit lui Cioloş, PNL se se regăseşte, alături de PSD, în zona clasei politice vechi şi refuză cu obstinaţie să se reformeze în timp ce viitorul sunt partidul său, USR-ul şi Demos. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne