Cioloş dă alarma: Guvernul opreşte accesul cetăţenilor la aplicaţiile de urmărire a tăierilor de păduri

Guvernul PSD-ALDE opreşte accesul cetăţenilor la aplicaţiile de urmărire a tăierilor de masă lemnoasă din pădurile României, a avertizat Platforma lui Dacian Cioloş.
Tăieri în pădurile virgine
Tăieri în pădurile virgine (Greenpeace, Cristi Grecu)

Guvernul PSD-ALDE face paşi rapizi spre eliminarea accesului public la aplicaţiile mobile şi la portalul "Inspectorul Păduri", sisteme de monitorizare şi control în timp real al tăierilor şi transportului de masă lemnoasă, a tras un semnal de alarmă, miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Platforma România 100 a lui Dacian Cioloş.

"Aplicaţiile şi sistemul de monitorizare au fost realizate sau îmbunătăţite substanţial de către Guvernul Cioloş, iar Guvernul PSD-ALDE a făcut primele demersuri pentru limitarea accesului public la informaţii esenţiale legate de ceea ce se întâmplă în pădurile României. Tăierea, transportul şi vânzarea lemnului din pădurile României se vor face netransparent şi fără ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a monitoriza şi interoga legalitatea", se arată în comunicatul citat.

Inspectorul Pădurii – ca aplicaţie de mobil şi portal web - este un instrument online de interogare a legalităţii tăierii şi comercializării de masă lemnoasă aflat la dispoziţia oricărui cetăţean care doreşte să se implice în monitorizarea exploatării pădurilor şi a transportului materialului lemnos.

Potrivit Platformei România 100, după lansarea din 2016, aplicaţia mobilă a atins imediat un număr record de 60.000 de descărcări iar cetăţenii au făcut peste 1 milion de interogări în baza de date SUMAL pentru a verifica dacă anumite transporturi de masă lemnoasă sunt sau nu ilegale. Transporturile care nu apăreau în baza de date au fost reclamate la 112 şi verificate de poliţie.

În noiembrie 2016 s-a lansat prima variantă a portalului web Inspectorul Pădurii care permitea verificarea rapidă a tăierilor în parcurile naţionale şi naturale, în zonele unde acest lucru este interzis sau în posibile păduri virgine. Datele trebuiau completate până la începutul lunii iulie 2017 pentru a se putea verifica legalitatea oricărei exploatări de masă lemnoasă, indiferent de proprietar.

"Portalul web este acum în pericol de a fi oprit de către actualul ministru al Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, care contestă dezvoltarea proiectului din 2016", a avertizat Platforma lui Cioloş.

Motive false pentru a opri aplicaţiile de urmărire a lemnului

"Îngrădirea accesului populaţiei la această platformă de monitorizare a tăierilor ilegale de masă lemnoasă se face sub aparenţa unui motiv tehnic fals, invocat de Doina Pană. Aceasta a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că îmbunătăţirea platformelor de monitorizare nu a fost realizată în mod legal şi că toate demersurile făcute anul trecut pentru îmbunătăţirea transparenţei şi trasabilităţii în ce priveşte exploatările forestiere, transportul lemnului şi gestionarea depozitelor de materiale lemnoase sunt bazate pe un contract pe care ministerul nu îl va plăti dezvoltatorului cu toate că acelaşi minister a făcut deja recepţia parţială a contractului în 2017, respectiv a mecanismelor deja testate şi funcţionale.

Contractul de dezvoltare IT, încheiat în 2016, nu are nicio problemă legală, a trecut prin toate filtrele de verificare ale fostului Minister al Mediului Apelor şi Pădurilor şi a fost făcut cu contribuţia şi sub atenta supraveghere a specialiştilor Direcţiei Generale de Păduri şi cu avizele juriştilor. Mai mult decât atât, contractul nu a fost semnat decât după verificarea legalităţii atribuirii directe de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, iar ministrul Doina Pană poate verifica simplu documentele aflate în minister. De asemenea, guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu a recunoscut, într-o notă de fundamentare pentru amânarea termenului de intrare în vigoare a HG 1004/2016, că produsele livrate de dezvoltator, în baza contractului acum contestat, erau recepţionate de către Ministerul Apelor şi Pădurilor încă din luna aprilie.

Practic, graba cu care ministrul Doina Pană denunţă unilateral încetarea acestui contract de dezvoltare pentru aplicaţii esenţiale de monitorizare a tăierilor ilegale de păduri arată faptul că Guvernul PSD-ALDE face totul pentru a opri funcţionarea acestor sisteme cât mai repede şi, din păcate, se foloseşte de argumente false. În acest fel, în foarte scurt timp tăierea, transportul şi vânzarea lemnului din pădurile României se va face netransparent şi fără ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a interoga legalitatea.

Amintim că în luna februarie Coaliţia PSD-ALDE a încercat în Parlament micşorarea cuantumului contravenţiilor silvice dublate şi uneori triplate prin OUG 51 a Guvernului Cioloş şi a "îmbunătăţit" cadrul legal pentru a permite transportul anumitor volume de lemn furat fără riscul de a se confisca mijlocul de transport.

Reamintim că în 2016 s-au făcut peste 55.000 de controale pe toată filiera industriei lemnului – de la tăieri până la comercializare, de către angajaţii din ministerele de resort: Garda Forestieră, Ministerului de Interne, Poliţie, Jandarmerie şi ANAF. Astfel au fost descoperite peste 2.500 infracţiuni (majoritatea pe Codul silvic), s-au dat peste 60.000 de amenzi şi s-au întocmit aproape 1.000 de dosare penale. De asemenea, s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos."

La ce sisteme taie guvernul PSD-ALDE accesul publicului?

"Actualul guvern va opri accesul cetăţenilor la aplicaţii inovative şi extrem de utile de monitorizare a tăierilor de arbori şi transportului de lemn. Aceste aplicaţii au fost realizate în 2016:

Portalul www.inspectorulpadurii.ro, dezvoltat de la zero în timpul Guvernului Cioloş:

- Sistemul permite din 2016, în premieră în România, supravegherea în timp real şi prin imagini satelitare a legalităţii sau ilegalităţii tăierilor din păduri.

- Sistemul are dublu rol şi dublă interfaţă: pe de-o parte portalul oferă un instrument de lucru inovativ pentru autorităţile responsabile cu controlul silvic (Garda Forestieră, Poliţia română şi Jandarmeria). Datele încărcate pe perioada guvernării tehnocrate sunt cele din pădurile de stat, iar imediat ce se completează baza de date cu informaţii şi din pădurile private (ceea ce trebuia să se întâmple în perioada ianuarie – iunie 2017, orice tăiere ilegală poate genera automat o alertă către cei care trebuie să intervină. Pe de altă parte, portalul este o formă de transparentizare a tuturor tăierilor de masă lemnoasă din România pentru publicul larg.

- Practic oricare din cei doi actori (autoritate/public) poate vedea în timp real în portal ce se întâmplă în pădurile României: unde urmează să se exploateze şi unde se exploatează masă lemnoasă, cine face lucrările de exploatare, cât taie şi cât se transportă, de unde încarcă şi unde ajunge lemnul, şi posibilele tăieri ilegale.

Aplicaţia mobilă Inspectorul Pădurii: Această aplicaţie, care s-a dorit a fi o îmbunătăţire a Radarului Pădurilor, a înregistrat anul trecut după lansare un număr total de peste 60.000 de descărcări şi 1.000.000 de accesări ale bazei de date SUMAL.

Dezvoltarea SUMAL-ului (Sistemului de Urmărire a Materialelor Lemnoase): sistemul permite, în premieră, înregistrarea informaţiilor din amenajamentele silvice, evidenţierea arboretelor în care s-au făcut marcări în vederea exploatării, calculul electronic, imediat după marcare, înregistrarea în sistem a actelor de punere în valoare, monitorizarea exploatărilor forestiere efectuate în baza amenajamentelor silvice. Sistemul permite urmărirea materialelor lemnoase de la locul în care se taie lemnul până în depozite şi de la ieşirea din depozite până la destinaţia de pe teritoriul ţării sau până la graniţă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne