Cioloş: Am luat măsuri pentru crearea de locuri de muncă. Sprijină concret categoriile vulnerabile

Guvernul Cioloş a aprobat un pachet de măsuri care vine în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorilor, dar şi românilor din străinătate care vor să lucreze în ţară.
Daniel Cioloş lansând programul „Fructe şi Lapte în Şcoli“
Daniel Cioloş lansând programul „Fructe şi Lapte în Şcoli“ (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Guvernul a aprobat o serie de stimulente şi măsuri care vor duce la crearea de locuri de muncă. Este pentru prima dată când fondurile europene şi fondurile din bugetul ţării sunt direcţionate coerent pentru a avea un impact real în piaţă şi în viaţa oamenilor, a anunţat miercuri, pe contul său de Facebook, premierul Dacian Cioloş.

"Am aprobat azi [miercuri - n.r.] în guvern un pachet de măsuri care vine în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorilor, dar şi românilor din străinătate care vor să lucreze în ţară. Sunt stimulente şi măsuri corelate care vor duce la crearea de locuri de muncă şi vin cu un sprijin concret pentru categoriile vulnerabile. De exemplu, propunem un sprijin financiar consistent pentru cei care angajează şomeri, dar şi pentru şomerii care îşi găsesc loc de muncă departe de casă.

În plus, programele de ocupare vor ţinti şi grupuri vulnerabile — identificate deja prin Pachetul Anti-sărăcie — precum tinerii care nu au loc de muncă şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ sau de formare profesională. Toate acestea, într-un cadru care îmbină, pentru prima dată, fondurile europene şi fondurile din bugetul ţării, direcţionate coerent pentru a avea un impact real în piaţă şi în viaţa oamenilor", a declarat Dacian Cioloş.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care cuprinde o serie de măsuri pentru combaterea şomajului şi stimularea ocupării locurilor de muncă de către categoriile vulnerabile, a anunţat miercuri, într-un briefing de presă, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, citat de Agerpres.

Măsurile prevăzute în ordonanţa de urgenţă vor fi implementate de la 1 decembrie 2016.

Potrivit ministrului Muncii, ordonanţa prevede acordare unei prime "de activare" de 500 de lei pentru orice şomer de lungă durată indemnizat cu venitul minim garantat, care semnează un contract de muncă. Pentru a beneficia de aceşti bani, persoana respectivă trebuie să rămână angajată minimum 3 luni la acelaşi angajator, a mai precizat ministrul.

În cadrul ordonanţei adoptate de Guvern să regăseşte şi un aşa-numit pachet de mobilitate, care presupune acordarea de sprijin de la stat atât pentru navetă, cât şi pentru relocare dintr-o zonă în alta a ţării. Sprijinul pentru navetă prevede că şomerii care se angajează la o distanţă de peste 15 km de domiciliu să beneficieze de o subvenţie de 0,5 lei pe kilometru, plafonată la 55 de lei pe zi, care să îi permită să se deplaseze şi să lucreze la distanţă de domiciliu, a adăugat Dragoş Pîslaru.

De asemenea, în cazul în care un investitor doreşte să deschidă o afacere într-o zonă defavorizată şi nu găseşte forţă de muncă specializată, acesta va putea angaja şomeri, care vor primi de la stat o primă de instalare de 12.500 de lei în două tranşe: 50% în momentul semnării contractului şi cealaltă jumătate după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de instalare este valabilă şi pentru românii din Diaspora care vor să revină şi să lucreze în ţară.

"Oricine din Diaspora va veni în ţară, venind de oriunde se află în acest moment, şi îşi va căuta prin această ofertă pe care o avem pe mobilitate va putea beneficia de cei 12.500 de lei. O schimbare radicală este că încurajăm deplasarea familiilor. Dacă persoana care îşi găseşte un loc de muncă mai departe de 50 de km de domiciliul actual îşi ia un membru actual al familiei — soţ, soţie, copii — va beneficia în plus de o subvenţie de 3.000 de lei", a spus Pîslaru.

Nu în ultimul rând, ordonanţă prevede facilitaţi şi pentru angajatori, care vor primi subvenţii de 900 de lei pe lună timp de 12 luni sau, după caz, de 18 luni, pentru fiecare persoană cu handicap angajată.