Consens la votul din Parlament pentru taxarea pensiilor speciale

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

UPDATE. Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind tăierea pensiilor speciale cu până la 85%. Toate partidele au susţinut la vot iniţiativa.

* * *

Liberalii şi social-democraţii au bătut palma, în Parlament, pentru un proiect de lege privind taxarea semnificativă a pensiilor speciale, un subiect extrem de sensibil pentru români. Iniţiativa - un proiect mai vechi al senatorului PSD Liviu Pop - este programată să primească miercuri vot final din partea Parlamentului.

"PSD a propus şi vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Aceşti bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocaţii şi pensii şi nu în buzunarele clientelei politice a PNL!", a scris, pe Facebook, şeful PSD Marcel Ciolacu.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL Florin Roman le-a transmis românilor că "a convins PSD să rupă frăţia cu pensiile speciale".

"Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate (cu 10% - n.r.), iar cele care depăşesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament iniţiat şi susţinut de PNL şi PSD. În mod similar vom acţiona şi mâine în ceea ce priveşte pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtată orice inechitate socială între pensionari", a declarat Roman.

Potrivit liderului deputaţilor liberali, PNL a susţinut întotdeauna principiul contributivităţii, că un pensionar nu poate fi mai special decât altul.

"Amendamentul depus obligă PSD să rupă frăţia cu pensiile speciale. Propunerea de impozitare a fost luată prin consens de liderii de grup, iar modalitatea de legiferare respectă deciziile Curţii Constituţionale, care spun că pensiile speciale nu pot fi anulate, dar pot fi impozitate. Astăzi se mai îndeplineşte o promisiune a PNL făcută în perioada campaniei electorale, când am promis oamenilor echitate socială şi tăierea pensiilor speciale", a precizat Roman.