Ciocolata fondantă scade riscul de depresie, sugerează un studiu

Un nou studiu confirmă proprietăţile acestui aliment iubit de cei mici şi mari.
Ciocolata.
Ciocolata. (pixabay.com)

Ciocolată nu, ciocolată da. Dacă pe de o parte se calculează caloriile, pe de altă parte se calculează beneficiile. Iar printre beneficii se află îmbunătăţirea stării de spirit. Fie că este vorba despre o dezamăgire în dragoste sau pierderea unui loc de muncă, de fapt, există un adevăr ştiinţific atunci când ne refugiem în ciocolată pentru a ne calma starea de spirit.

Un nou studiu confirmă capacitatea acestui aliment iubit de a acţiona într-un mod puternic asupra stării de spirit a celor care o consumă: experţii de la University College London, University of Calgary şi Alberta Health Services Canada afirmă că ciocolata fondantă poate să reducă riscul de depresie de patru ori: dacă 7,6% dintr-un eşantion de 13.626 de persoane studiate de National Health and Nutrition Examination Survey din SUA suferă de „rău de viaţă”, acest procent scade la doar 1,5% printre persoanele care consumă regulat ciocolată, mai precis cea fondantă.

Cercetarea a constatat, de asemenea, că cei care consumă mai multă - între 104 grame şi 454 grame pe zi, de orice tip de ciocolată - au, de asemenea, cu 57% mai puţine şanse de a avea primele simptome depresive. Sarah Jackson, care a condus cercetarea, explică: „Acest studiu oferă câteva dovezi ştiinţifice ale faptului că un consum de ciocolată, în special ciocolată fondantă, poate fi asociat cu şanse reduse de simptome depresive relevante din punct de vedere clinic”.

„Cu toate acestea - notează expertul - vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica direcţia cauzalităţii: s-ar putea întâmpla, de fapt, ca depresia să determine unele persoane să-şi piardă interesul de a mânca ciocolată sau pot exista şi alţi factori care fac ca persoanele care nu consumă în mod normal ciocolată fondantă să fie într-o stare depresivă.”

Ciocolata ar putea deveni aproape o „terapie adjuvantă” pentru starea de umor negru. „Dacă se stabileşte o relaţie cauzală care demonstrează un efect protector al consumului de ciocolată asupra simptomelor depresive - adaugă ea - atunci va fi necesar să înţelegem mecanismul biologic pentru a determina tipul şi cantitatea optimă de ciocolată ce trebuie consumată pentru prevenirea şi gestionarea depresiei.”

Ciocolata - reamintesc cercetătorii - conţine o serie de ingrediente psihoactive care produc o senzaţie de euforie, asemănătoare cu efectele canabisului. De exemplu, feniletilamina, un produs chimic despre care se crede că este important pentru reglarea stării de spirit.

Articol de referinţă: People who eat dark chocolate less likely to be depressed

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință