Ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi antisistem în Atena

Troleibuz incendiat de manifestanţi antisistem în Atena, 23 mai 2015.
Troleibuz incendiat de manifestanţi antisistem în Atena, 23 mai 2015. (Captură Foto)

Aproximativ 40 de manifestanţi antisistem au aruncat sâmbătă cu bombe cu petrol şi pietre asupra poliţiştilor în centrul Atenei, incendiind un troleibuz.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a controla mulţimea adunată în faţa Universităţii de Politehnică din Atena, în apropierea zonei centrale Exarchia, un loc popular penttru artişti şi intelectuali de stânga.

Presa locală a declarat că ciocnirile au început după ce mulţimea de manifestanţi a forţat oprirea unui troleibuz şi a cerut pasagerilor să coboare din el. Motivele lor nu au fost imediat clare.

Înaintea acestui incident, tot sâmbătă, aproximativ 200 de manifestanţi de stânga şi antisistem au mărşăluit paşnic către ambasada germană din Atena pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de poziţia dură a Berlinului în discuţiile Greciei cu creditorii internaţionali.

Luna trecută, manifestanţii antisistem au ocupat câteva clădiri publice şi pentru scurt timp au pătruns în Parlament, cerând eliberarea membrilor întemniţaţi ai unui grup marxist.

Grecia se străduieşte în prezent să-i convingă pe creditorii internaţionali să deblocheze ultima tranşă din programul de salvare financiară a ţării – în valoare de 7,2 miliarde de euro – şi a avertizat că nu mai sunt bani pentru efectuarea următoarelor plăţi către FMI.

Creditorii internaţionali condiţionează eliberarea banilor de aplicarea unor măsuri de austeritate despre care guvernul elen susţine că vor înrăutăţi situaţia şi vor îngreuna revenirea dintr-o criză care pune în pericol statutul Greciei în zona euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.