Ciocniri violente între poliţie şi colonişti în timpul evacuării unei colonii din Cisiordania

După ce Israelul a anunţat planuri pentru construirea a 3.000 de noi locuinţe în Cisiordania, poliţia israeliană a demarat o operaţiune de evacuare a coloniei ilegale Amona. O parte din colonişti au declarat că nu vor pleca de bună voie. Au avut loc ciocniri violente cu forţele de ordine.
Ciocniri violente între poliţie şi colonişti în timpul evacuării coloniei ilegale Amona din Cisiordania, 1 februarie 2017.
Ciocniri violente între poliţie şi colonişti în timpul evacuării coloniei ilegale Amona din Cisiordania, 1 februarie 2017. (Captură Foto)

Poliţia israeliană a lansat miercuri o operaţiune asupra unei colonii din Cisiordania pentru înlăturarea locatarilor evrei, după ce Curtea Supremă a Israelului a decis ca aceştia locuiesc ilegal pe un teren palestinian aflat în proprietate privată.

Coloniştii şi zeci de activişti pro-colonizare au inundat colonia Amona pentru a protesta împotriva evacuării, incendiind cauciucuri şi ridicând baricade improvizate la intrarea în colonie.

Poliţia s-a îndreptat în şir indian spre colonia în care locuiau aproximativ 330 de evrei. Câteva familii cu copii mici au ieşit din colonie cu câteva minute înainte de lansarea operaţiunii poliţieneşti. Dar alţii au declarat că vor rămâne acolo şi se vor opune paşnic evacuării.

„Nu ne vom părăsi locuinţele de bună voie. Scoateţi-ne forţat şi vom pleca”, a declarat reporterilor Avihai Bavaron, unul dintre liderii coloniei.

În timpul operaţiunii au izbucnit ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi. Câţiva ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul violenţelor şi mai multi manifestanţi au fost arestaţi.

Cu câteva ore înaintea lansării operaţiunii de evacuare, Israelul a anunţat planuri pentru construirea altor 3.000 de locuinţe în Cisiordania, a treia astfel de declaraţie de la investirea oficială a preşedintelui american Donald Trump. Acesta din urmă a semnalat că ar putea fi mai tolerant faţă de astfel de proiecte de colonizare decât a fost predecesorul său Barack Obama.

Un anunţ făcut în urmă cu o săptămână de Israel cu privire la construirea a aproximativ 2.500 de locuinţe în Cisiordania, teritoriu capturat într-un război din 1967, a atras critici din partea palestinienilor şi a Uniunii Europene. Anunţul a avut loc după aprobarea, cu doar câteva zile înainte, a construirii a peste 560 de noi locuinţe în Ierusalimul de Est.

Palestinienii din Cisiordania şi Fâşia Gaza doresc un stat independent, cu capitala în Ierusalimul de Est. Soldaţii israelieni şi coloniştii evrei s-au retras din Fâşia Gaza în 2005.

Bătălia în instanţă pentru colonia Amona a durat 8 ani şi conform celei mai recente decizii a Curţii Supreme a Israelului, aceasta trebuie să fie evacuată până în 8 februarie.

În 2006, Amona a fost scena unei evacuări parţial violente, fiind distruse nouă locuinţe de către autorităţi. Poliţia s-a confruntat cu mii de colonişti şi peste 200 de persoane au fost rănite.

Majoritatea statelor lumii consideră coloniile ca fiind ilegale şi un obstacol în calea păcii, din moment ce fragmentează teritoriul pe care palestinieni doresc să ridice un stat viabil.

Israelienii nu sunt de acord, invocând legături istorice şi politice cu acel pământ – pe care şi palestinienii îl revendică – precum şi interese pentru securitate.

Parlamentul israelian va vota săptămâna viitoare asupra unei legi care va legaliza retroactiv zeci de colonii construite pe pământuri private palestiniene fără autorizaţie guvernamentală.

Susţinut de guvernul israelian, dar descris ca fiind neconstituţional de către Procurorul General al Israelului, se preconizează că proiectul de lege va fi adoptat. Totuşi, experţii juridici au declarat că proiectul nu va supravieţui niciunei contestări la Curtea Supremă.

Coloniile încep de regulă cu adăposturi prefabricate amplasate pe vârfuri de deal, locuite de o mână de colonişti. Cu timpul, acestea obţin protecţia armatei israeliene şi se conectează la reţelele de electricitate şi apă, devenind treptat oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe