Ciocniri violente între poliţie şi activişti după arestarea unui parlamentar din Kosovo

Poliţia din Kosovo s-a ciocnit cu activiştii din opoziţie care protestau în capitala kosovară Priştina împotriva arestării unui legiuitor influent.
Poliţia foloseşte gaze lacrimogene în timpul unor ciocniri violente cu manifestanţilor opoziţiei în capitala Priştina, 12 octombrie 2015.
Poliţia foloseşte gaze lacrimogene în timpul unor ciocniri violente cu manifestanţilor opoziţiei în capitala Priştina, 12 octombrie 2015. (Captură Foto)

Ciocniri violente au izbucnit luni în Priştina între forţele de poliţie şi manifestanţii care s-au adunat la secţia centrală de poliţie pentru a cere eliberarea lui Albin Kurti, membru al Parlamentului şi fondatorul Partidului Autodeterminare al opoziţiei din Kosovo.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe cei cei aproximativ 200 de manifestanţi, care au scandat numele legiuitorului şi au aruncat cu dispozitive incendiare înspre forţele de ordine.

Câteva vehicule ale autorităţilor de stat au fost aparent incendiate.

Parlamentarul a fost eliberat ulterior în aceeaşi zi, susţinând: “Nu vom renunţa. Haideţi să rămânem uniţi”.

Kurti a fost arestat pentru că a folosit gaz lacrimogen în interiorul Parlamentului, în 8 octombrie, în semn de protest faţă de un acord recent încheiat între Kosovo şi Serbia, care va oferi zonelor majoritar sârbe ale ţării puteri mai mari.

Sesiunea parlamentară a fost imediat suspendată după ce fumul a umplut sala.

Membrii opoziţiei au fost furioşi din cauza acestui acord intermediat de Uniunea Europeană în luna august. Partidele de opoziţie consideră că mişcarea ar putea adânci şi mai mult diviziunea etnică din Kosovo.

Kosovo, a cărei populaţie este predominant albaneză, şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008. Până acum a primit recunoaşterea internaţională a aproximativ 100 de ţări dar Belgradul refuză să recunoască independenţa Kosovo.

Cele două ţări s-au aflat în război în perioada 1998-1999, care s-a sfârşit după ce forţele armate sârbe s-au retras din teritoriu.