Ciocniri violente între poliţia macedoneană şi imigranţi, la graniţa cu Grecia

Imigranţii transportă o persoană rănită în timpul ciocnirilor cu poliţia macedoniană în apropiere localitatea Idomeni de la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, 21 august 2015.
Imigranţii transportă o persoană rănită în timpul ciocnirilor cu poliţia macedoniană în apropiere localitatea Idomeni de la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, 21 august 2015. (Captură Foto)

Poliţia macedoneană a folosit vineri gaze lacrimogene şi grenade de tip flash-bang pentru a dispersa miile de imigranţi care au încercat cu disperare să pătrundă pe teritoriul Macedoniei dinspre Grecia. Cel puţin 8 persoane au fost rănite.

Intervenţia poliţiei a avut loc la o zi după ce autorităţile macedonene au decretat stare de urgenţă în două regiuni de frontieră pentru a face faţă valului de imigranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu.

Câteva mii de imigranţi au petrecut noaptea blocaţi la graniţa sudică a Macedoniei, care a fost temporar închisă.

Violenţele au izbucnit vineri dimineaţa când imigranţii au încercat să depăşească barajul ridicat de forţele de poliţie.

În timp ce oficialii macedoneni au minimalizat criza, grupurile pentru drepturile omului au criticat conducerea ţării pentru modul de abordare şi rezolvare a conflictului.

“Autorităţile macedonene au răspuns ca şi cum ar fi avut de a face cu o revoltă şi nu cu refugiaţi care au fugit din calea conflictului şi persecuţiei”, a declarat Gauri van Gulik, director adjunct al Amnesty International pentru Europa şi Asia Centrală.

“Fiecare ţară are puterea de a-şi patrula propriile graniţe dar aceste tip de răspuns paramilitar este o încălcare inacceptabilă a dreptului internaţional”, a adăugat Gulik.

În cele din urmă, oficialii macedoneni au fost forţaţi să deschidă graniţa după amplificarea tensiunilor şi un număr limitat de imigranţi, în special familii cu copii şi femei însărcinate, au primit acceptul de a intra în Macedonia.

Un număr mare de imigranţi şi-au construit adăposturi improvizate pe câmpurile de lângă localitatea elenă de frontieră Idomeni. Unii au dormit în interiorul vagoanelor de tren şi pe liniile ferate, în timp ce alţii s-au înghesuit în corturi.

Mulţi dintre cei blocaţi pe fâşia de frontieră dintre Grecia şi Macedonia speră să ajungă, în cele din urmă, în Germania sau Suedia.

Conform estimărilor ONU, aproximativ 160.000 de oameni au ajuns pe ţărmurile Greciei de la începutul acestui an, 50.000 ajungând numai în ultima lună.

Majoritatea imigranţilor fug din calea pericolelor şi greutăţilor provocate de conflictele din ţări precum Irak, Siria şi Libia.

Miniştrii europeni de Interne şi Externe se vor întâlni la mijlocul lunii octombrie pentru a discuta despre chestiunea imigranţilor şi modalităţile de a răspunde fluxului enorm de imigranţi care ajung la graniţele Europei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe