Ciocniri violente între poliţia greacă şi refugiaţi în apropierea graniţei cu Macedonia

Poliţia greacă s-a ciocnit cu refugiaţii care protestau împotriva închiderii unei staţii feroviare într-un sat apropiat de graniţa dintre Grecia şi Macedonia.
Protest al refugiaţilor care cer redeschiderea graniţei eleno-macedoniene, satul Idomeni, 7 aprilie 2016.
Protest al refugiaţilor care cer redeschiderea graniţei eleno-macedoniene, satul Idomeni, 7 aprilie 2016. (Captură Foto)

Ciocniri violente au izbucnit joi în satul elen Idomeni între forţele poliţieneşti greceşti şi refugiaţii care campau pe un drum în apropierea graniţei cu Macedonia.

Refugiaţii au protestat împotriva închiderii unei gări feroviare şi au încercat să oprească vehiculele să treacă prin zonă.

Zeci de refugiaţi au încercat să ajungă într-o zonă interzisă de-a lungul căii ferate, trecând printr-un cordon poliţienesc şi culcând la pământ un gard de frontieră.

Gara feroviară a fost folosită de mii de refugiaţi proveniţi din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în Peninsula Balcanică, şi de acolo în vestul Europei.

Închiderea gării a dus la blocarea a 12.000 de refugiaţi în satul Idomeni. În prezent, peste 51.000 de refugiat încearcă să treacă de Grecia către alte ţări europene.

Europa înfruntă cea mai gravă criză a refugiaţilor de la cel de-al Doilea Război Mondial, în condiţiile în care peste un milion de solicitanţi de azil au invadat continentul în decursul anului trecut.

Uniunea Europeană şi Turcia au încheiat luna trecută un acord pe baza căruia Ankara va primit înapoi toţi refugiaţii – inclusiv sirieni – care i-au folosit teritoriul pentru a ajunge ilegal în Grecia.

Şeful ONU pentru drepturile omului şi-a manifestat îngrijorarea faţă de acord, susţinând că ar putea duce la “expulzări colective” ale oamenilor care fug de război.

“Protestăm împotriva deportării. Ne-am riscat vieţile să ajungem aici pe mare. Întoarcerea în Turcia înseamnă că vom pierde totul si am putea înfrunta multe probleme legate de securitate”, a susţinut Ahmed, un refugiat sirian, care protesta joi în satul Idomeni.