Ciocniri violente într-un sat chinez al “democraţiei” în urma unui val de arestări

Teama regimului comunist chinez faţă de “supuşii” săi care încearcă să adere la principii mai democratice continuă să se manifeste în China. Într-un episod care a avut loc marţi, sute de poliţişti au atacat un sat de pescari care promovează democraţia şi au arestat şi rănit zeci de persoane.
Lin Zulian, şeful satului de pescari Wukan din provincia chineză Guangdong.
Lin Zulian, şeful satului de pescari Wukan din provincia chineză Guangdong. (Captură Foto)

Ciocniri violente au izbucnit într-un sat chinez cunoscut pentru lupta sa pentru democraţie, după ce aproximativ 13 persoane au fost arestate marţi dimineaţă în timpul unor raiduri, conform rezidenţilor şi mass mediei din Hong Kong.

Raidurile în satul de pescari Wukan, situat în provincia sud-estică Guangdong, au avut loc la mai puţin de o săptămână după ce Lin Zulian - popularul şef al satului care a fost ales pe cale democratică – a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru corupţie şi alte acuzaţii.

O persoană ce ţine legătura cu rudele sale din Wukan a declarat pentru Reuters că între 300 şi 400 de poliţişti au fost implicaţi în raiduri şi că mulţi săteni au fost răniţi.

Persoana a adăugat că satul este sub controlul poliţiei şi că Internetul a fost blocat în zonă.

Înregistrările video obţinute de postul de televiziune RTHK din Hong Kong au arătat cum sute de ofiţeri de poliţie, dotaţi cu echipamente anti-revoltă, s-au confruntat cu cel puţin câteva zeci de de săteni care mărşăluiau marţi dimineaţa cu steaguri naţionale chineze.

RTHK şi website-ul său au transmis că poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc în timpul operaţiunii. Fotografiile postate pe reţelele sociale, aparent făcute în timpul incidentului din Wukan, aratau săteni având răni ce par să fi fost provocate de gloanţe de cauciuc.

Materialul video difuzat de RTHK a mai arătat, de asemenea, cum sătenii aruncau cu pietre în poliţiştii echipaţi cu scuturi.

Un alt material video obţinut de RTHK a surprins un zgomot puternic şi o explozie scurtă de lumină în apropierea locului în care zeci de poliţişti s-au aranjat în formaţie în spatele scuturilor.