Ciocniri puternice între poliţie şi “vestele galbene” în Paris. Gaze lacrimogene, răniţi şi arestaţi

Protestele care au măturat Franţa au ajuns sâmbătă în Paris, când manifestanţii s-au ciocnit cu poliţia din cauza unei noi taxe pe carburanţi şi au cerut demisia preşedintelui Macron.
Protest violent al manifestanţilor “vestele galbene” împotriva creşterii preţurilor la combustibili, bulevardul Champs-Elysees din Paris, Franţa, 24 noiembrie 2018
Protest violent al manifestanţilor “vestele galbene” împotriva creşterii preţurilor la combustibili, bulevardul Champs-Elysees din Paris, Franţa, 24 noiembrie 2018 (Getty Images)

Poliţia a folosit sâmbătă tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din Paris, în condiţiile în care aceştia au continuat o săptămână de proteste şi opoziţie faţă de creşterea costurilor la carburanţi şi faţă de politicile economice ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit Deutsche Welle.

După ce timp de câteva zile au ridicat blocaje rutiere pe diverse autostrăzi de pe cuprinsul Franţei, sute de manifestanţi s-au întâlnit pe bulevardul Champs-Elysees din Paris cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Macron, hoţul!” sau “Macron, demisionează!”

Conform poliţiei, aproximativ 8.000 de manifestanţi au protestat ieri în Paris, în timp ce aproximativ alţii 100.000 au manifestat în alte părţi ale ţării. Manifestanţii din Paris au incendiat un camion pe Champs-Elysees, au avariat clădiri, stâlpi de iluminat şi semne rutiere. Manifestanţi mascaţi au ridicat de asemenea baricade în oraş şi au aruncat cu cărămizi şi alte obiecte asupra poliţiştilor.

Oficialii au afirmat că 24 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci ofiţeri de poliţie. Unul dintre ei a suferit arsuri la zona inghinală.

Totuşi, autorităţile au raportat mai puţine incidente violente decât la demonstraţiile similare de acum o săptămână.

În diverse oraşe manifestanţii au preluat controlul asupra unor cabine de taxare pentru a lăsa maşinile să treacă gratuit.

Purtând veste galbene, manifestanţii sunt supăraţi de noile taxe asupra motorinei şi benzinei, creştere care aparent urmăreşte să încurajeze cetăţenii să protejeze mediul. Împreună cu aceste taxe, guvernul a oferit stimulente financiare pentru a cumpăra vehicule electrice sau mai eficiente din punct de vedere al combustibilului.

De când a fost investit în mai 2017, Macron a fost criticat în repetate rânduri pentru că nu reprezintă interesele oamenilor de rând din Franţa. El a fost poreclit “preşedintele celor bogaţi” din cauza reducerii unei taxe pe avere.

Marcon este cunoscut pentru cariera sa fulminantă la o bancă aparţinând familiei Rothschild.

Ratingul său de popularitate se află în prezent la doar 20%.

După ciocnirile de sâmbătă, Macron a mulţumit forţelor de securitate şi a afirmat că manifestanţilor violenţi ar trebui să le fie ruşine.

Potrivit poliţiei, în rândul demonstranţilor s-ar fi infiltrat grupuri ai mişcării de extremă stânga şi de extremă dreapta - pentru a declanşa violenţe.

Protestele au inclus incendieri de baricade şi convoaie de camioane care s-au deplasat foarte încet. O campanie masivă desfăşurată sâmbăta trecută a atras 300.000 de persoane la protestele desfăşurate la nivel naţional.

Ministerul francez de Interne a confirmat că cel puţin 2 persoane au fost ucise şi alte 6060 au fost rănite de la începerea protestelor, care se răspândesc acum spre teritoriile franceze din străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe