Ciocniri între poliţie şi refugiaţi în Roma

Poliţia italiană s-a ciocnit cu un grup de refugiaţi în Roma, declanşând un val de critici din partea grupurilor internaţionale pentru drepturile omului.
Poliţia italiană foloseşte un tun cu apă pentru a dispersa refugiaţi în centrul Romei, 24 august 2017.
Poliţia italiană foloseşte un tun cu apă pentru a dispersa refugiaţi în centrul Romei, 24 august 2017. (Captură Foto)

Poliţişti îmbrăcaţi în echipament anti-revoltă, au folosit joi tunuri cu apă şi bastoane pentru a-i alunga pe cei aproximativ 100 de refugiaţi, majoritatea fiind etiopieni şi eritreeni, care au ocupat o piaţă din apropierea principalei gări din Roma.

Poliţia a precizat că două persoane au fost arestate şi peste 12 au fost rănite în timpul operaţiunii.

Poliţia a mai afirmat că operaţiunea a fost necesară deoarece refugiaţii care ocupaseră piaţa au refuzat să accepte spaţiile de cazare oferite de conducerea oraşului, adăugând că refugiaţii s-au folosit în locaţia publică de canistre cu gaz pentru a-şi pregăti mâncarea şi de alte materiale inflamabile.

Operaţiunea a fost lansată la câteva zile după ce autorităţile din Roma au evacuat aproximativ 800 de refugiaţi ce fuseseră cazaţi din anul 2013 într-o clădire aflată în apropierea pieţei.

Autorităţile italiene au declarat că raidurile anti-refugiaţi sunt necesare pentru a-i evacua pe solicitanţii de azil din clădiri şi pieţe.

Cel puţin patru astfel de operaţiuni au fost lansate începând cu luna iulie în Roma, ca parte a măsurilor antitero, a precizat poliţia.

Un grup de refugiaţi - majoritatea fiind femei şi copii - cărora li s-a permis să rămână temporar într-o clădire din apropierea pieţei, au afişat pancarte pe geamurile clădirii, pe care erau scrise mesaje precum “Nu suntem terorişti”. Aceştia au fost evacuaţi, de asemenea.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi UNICEF, precum şi alte organizaţii umanitare, au protestat împotriva măsurilor Italiei, susţinând că acestea au fost luate fără un avertisment anterior şi că nu există spaţii de cazare adecvate pentru refugiaţi şi sutele de solicitanţi de azil mai vulnerabili care dorm pe străzile Romei.

Organizaţiile umanitare au mai afirmat că multe familii vor fi separate ca urmare a noilor aranjamente pentru locuit, iar copiii vor fi scoşi din şcoli.

“Este o ruşine că eşecul adoptării unor soluţii alternative pentru găzduire a dus la o situaţie violentă”, a declarat organizaţia Doctori Fără Frontiere, care a cerut găsirea unor “soluţii demne” pentru refugiaţii evacuaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe