Cineastul Pedro Almodóvar va prezida juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes

Regizorul spaniol Pedro Almodóvar
Regizorul spaniol Pedro Almodóvar (nohway.com)

Acceptând invitaţia de a prezida juriul competiţiei oficiale de la Cannes, ce i-a fost adresată de Pierre Lescure - preşedintele festivalului - şi Thierry Fremaux - directorul general al festivalului - cineastul spaniol a spus: ”Sunt foarte fericit că voi putea să celebrez a 70-a aniversare a Festivalului de la Cannes dintr-o poziţie atât de privilegiată. Sunt recunoscător, onorat şi puţin copleşit. Sunt conştient de responsabilitatea generată de calitatea de preşedinte al juriului şi sper că mă voi ridica la înălţimea acestei responsabilităţi. Pot doar să vă spun că mă voi dedica, trup şi suflet, acestei sarcini, care reprezintă atât un privilegiu, cât şi o plăcere”.
Pedro Almodóvar, o legendă a cinematografiei spaniole, va prezida juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 17 - 28 mai, au anunţat, marţi, news.ro.

Cu o filmografie strălucitoare şi iconoclastă întinsă pe durata a 35 de ani, Pedro Almodovar, un povestitor de mare talent, şi-a construit o relaţie specială de-a lungul deceniilor cu cinefilii din lumea întreagă. De la ”Pepi, Luci, Bom” (1982) la ”Julietă” (2016), cele 20 de filme ale sale alcătuiesc o operă cinematografică incandescentă, o moştenire a tinereţii sale punk, protestatare, condusă de o pasiune insaţiabilă pentru personalităţile feminine şi pentru istoria filmului în sine. Întotdeauna surprinzător şi eclectic, dar mereu coerent, cineastul spaniol a abordat aproape toate genurile cinematografice - vodevil, farsă, tragedie, fantasy, musical şi thriller - fără să piardă însă niciodată din vedere temele sale predilecte: pasiunea, descendenţa, destinul, vina şi secretele adânc îngropate.

În filmele sale, marcate de accentul pus pe relaţii fizice, dar şi pe chestiunile care ţin de suflet, câţiva actori spanioli talentaţi, care alcătuiesc un grup omogen şi fidel, au respectat cu credinţă indicaţiile renumitului regizor şi au transpus pe marele ecran personaje deosebit de umane, printre aceştia aflându-se nume mari ale cinematografiei, precum Penelope Cruz, Marisa Paredes, Antonio Banderas, Rossy de Palma, Javier Bardem, Javier Cámara, Carmen Maura şi Victoria Abril.

Cinci dintre filmele sale - ”Todo Sobre mi Madre”, ”Volver”, ”Los Abrazos Rotos”, ”The Skin I Live In” şi ”Julietă” - au fost selectate în competiţia Festivalului de la Cannes. Lungmetrajul ”La Mala Education” a deschis festivalul în 2004, iar cineastul a apărut pe afişul celei de-a 60-a ediţii a evenimentului de pe Croazetă.

Pedro Almodóvar s-a născut pe 25 septembrie 1949, la Calzada de Calatrava, în Spania. La sfârşitul anilor 1960, s-a mutat la Madrid. A lucrat timp de 12 ani ca asistent administrativ la Compania Naţională de Telefoane şi a debutat în activitatea cinematografică cu mai multe scurtmetraje.

În 2000, filmul ”Totul despre mama mea/ Todo sobre mi madre” al lui Pedro Almodóvar a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină”. Pelicula sa ”Femei în pragul unei crize de nervi/ Mujeres al börde de un ataque de nervios” a primit o nominalizare la aceeaşi categorie pentru gala premiilor din 1989.

Pedro Almodóvar a câştigat, în 2003, un premiu Oscar la categoria ”cel mai bun scenariu” pentru ”Vorbeşte cu ea/ Hable con ella”, film pentru care a fost nominalizat şi la categoria ”cel mai bun regizor”.

Palamaresul lui Pedro Almodovar cuprinde, între altele, un Glob de Aur, patru trofee BAFTA, patru premii César şi tot atâtea trofee primite la Festivalul de Film de la Cannes, trei premii Goya şi un premiu Teddy, la Festivalul de Film de la Berlin.

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 17 - 28 mai. Selecţia oficială şi membrii juriului vor fi anunţaţi la jumătatea lunii aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură