Cine îi ia locul Ancăi Jurma la şefia DNA: Un procuror care a aplaudat înfiinţarea secţiei de investigare a magistraţilor

Conducerea DNA urmează să fie asigurată, după ce Anca Jurma a decis să renunţe la această responsabilitate, de procurorul Călin Nistor.
Nistor Călin, procuror-şef adjunct al DNA din România
Nistor Călin, procuror-şef adjunct al DNA din România (adevarul.ro)

Rămasă din nou fără şef după ce Anca Jurma a anunţat că nu mai doreşte prelungirea mandatului de interimar, Direcţia Naţională Anticorupţie urmează să fie condusă, provizoriu, de procurorul-şef adjunct al DNA Călin Nistor.

Nistor va prelua frâiele DNA în condiţiile în care procurorul general a decis să nu mai propună un alt procuror-şef interimar iar conform reglementărilor interne, la conducerea DNA rămân, în ordine, procurorii-şefi adjuncţi Călin Nistor şi Marius Iacob, a precizat, pentru Agerpres, Augustin Lazăr.

Reamintim că joi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că Anca Jurma renunţă la nominalizarea pentru funcţia de procuror-şef interimar al DNA. Astăzi, Jurma a făcut public un comunicat de presă în care transmite că "evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust şi denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluţii, legale şi corecte, pentru mai buna desfăşurare a activităţii instituţiei, m-au determinat să apreciez că nu mai am condiţiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcţie conform viziunii şi obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o."

Potrivit stiripesurse, Nistor este un apropiat al lui Daniel Morar, fost procuror şef al DNA, acesta delimitându-se vizibil de Laura Codruţa Kovesi la începutul celui de-al doilea mandat de adjunct. Nistor este considerat a fi unul dintre apropiaţii Mihaielei Iorga, procuror revocat din DNA la cererea lui Kovesi.

Mediatic, noul şef al DNA s-a mai remarcat prin faptul că în timp ce numeroşi magistraţi şi reputate foruri internaţionale, precum Comisia de la Veneţia, au criticat înfiinţarea unei secţii speciale pentru investigarea magistraţilor, Nistor a avut o cu totul altă opinie.

"Instituţia a avut o altă opinie, eu personal cred că înfiinţarea secţiei de investigare a infracţiunilor în justiţie este un lucru bun. De altfel, e dreptul legiuitorului să aprecieze. Nici nu aş putea spune altfel în condiţiile în care Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a respins mai multe excepţii de neconstituţionale anterior promulgării legii şi spune că reprezintă o garanţie de independenţă", declara procurorul pe 4 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne