Cine îi ia locul Ancăi Jurma la şefia DNA: Un procuror care a aplaudat înfiinţarea secţiei de investigare a magistraţilor

Conducerea DNA urmează să fie asigurată, după ce Anca Jurma a decis să renunţe la această responsabilitate, de procurorul Călin Nistor.
Nistor Călin, procuror-şef adjunct al DNA din România
Nistor Călin, procuror-şef adjunct al DNA din România (adevarul.ro)

Rămasă din nou fără şef după ce Anca Jurma a anunţat că nu mai doreşte prelungirea mandatului de interimar, Direcţia Naţională Anticorupţie urmează să fie condusă, provizoriu, de procurorul-şef adjunct al DNA Călin Nistor.

Nistor va prelua frâiele DNA în condiţiile în care procurorul general a decis să nu mai propună un alt procuror-şef interimar iar conform reglementărilor interne, la conducerea DNA rămân, în ordine, procurorii-şefi adjuncţi Călin Nistor şi Marius Iacob, a precizat, pentru Agerpres, Augustin Lazăr.

Reamintim că joi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că Anca Jurma renunţă la nominalizarea pentru funcţia de procuror-şef interimar al DNA. Astăzi, Jurma a făcut public un comunicat de presă în care transmite că "evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust şi denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluţii, legale şi corecte, pentru mai buna desfăşurare a activităţii instituţiei, m-au determinat să apreciez că nu mai am condiţiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcţie conform viziunii şi obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o."

Potrivit stiripesurse, Nistor este un apropiat al lui Daniel Morar, fost procuror şef al DNA, acesta delimitându-se vizibil de Laura Codruţa Kovesi la începutul celui de-al doilea mandat de adjunct. Nistor este considerat a fi unul dintre apropiaţii Mihaielei Iorga, procuror revocat din DNA la cererea lui Kovesi.

Mediatic, noul şef al DNA s-a mai remarcat prin faptul că în timp ce numeroşi magistraţi şi reputate foruri internaţionale, precum Comisia de la Veneţia, au criticat înfiinţarea unei secţii speciale pentru investigarea magistraţilor, Nistor a avut o cu totul altă opinie.

"Instituţia a avut o altă opinie, eu personal cred că înfiinţarea secţiei de investigare a infracţiunilor în justiţie este un lucru bun. De altfel, e dreptul legiuitorului să aprecieze. Nici nu aş putea spune altfel în condiţiile în care Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a respins mai multe excepţii de neconstituţionale anterior promulgării legii şi spune că reprezintă o garanţie de independenţă", declara procurorul pe 4 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne