"Cine controlează controlorii Constituţiei?" - CCR, criticată pentru dublele standarde

Şeful CCR şi o parte dintre judecători practică tupeul şi abaterile de la Constituţie pentru că nimeni nu îi poate controla, atrage atenţia Ştefan Vlaston.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Ultimele decizii ale CCR, privind legalitatea completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ, sau revocarea a doi miniştri din Cabinetul Dăncilă, conţin menţiunea: se aplică „de îndată”. Nu la fel au stat lucrurile cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, remarcă Ştefan Vlaston într-un articol publicat pe platforma de bloguri a publicaţiei Adevărul.

Astfel, deşi CCR a decis că durata maximă a unui mandat de judecător al CCR este de 9 ani, la Lăzăroiu se aplică „niciodată”, atrage atenţia autorul.

Potrivit lui Vlaston, în aceste condiţii, se ridică o problemă: cine controlează controlorii Constituţiei? Nimeni.

"De aici tupeul şi abaterile de la Constituţie pe care le practică cu neruşinare şeful CCR şi o parte dintre judecători. Ne putem trezi, mâine poimâine, la cine ştie ce nebunie, pe care trebuie să o „înghiţim” fără crâcnire. Şi totuşi, cât timp CCR încalcă propria lege de funcţionare, nu trebuie să dea socoteală în instanţă? CCR nu are a da socoteală pentru deciziile sale în materia verificării constituţionalităţii legilor. Dar poate încălca legile acestei ţări fără să dea socoteală? Poate decide, de exemplu, că judecătorii săi nu sunt obligaţi să mai plătească taxe şi impozite? Este o întrebare la care pot răspunde juriştii.

Ceva pierde CCR. Încrederea populaţiei în deciziile sale, lucru mai important decât alte criterii. Vom ajunge într-o zi ca populaţia să nu mai dea doi bani pe deciziile CCR, magistraţii să nu mai ţină cont de ele, parlamentul să nu mai modifice legi la solicitarea CCR, iar actuala componenţă a CCR, cu 2-3 excepţii, să ajungă în debaraua istoriei dreptului din România", scrie profesorul Vlaston, în articolul ce poate fi citit integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne