Cinci milioane de euro din furtul unor tractoare

(photos.com)

Patru români, membri ai unei grupări infracţionale organizate, suspectaţi de furtul a aproximativ 50 de tractoare în Franţa începând de la sfârşitul lui 2010, au fost arestaţi la Eure-et-Loir, în regiunea centrală, a anunţat Jandarmeria. Prejudiciul total ar atinge suma de cinci milioane de euro, un tractor valorând în funcţie de model între 70.000 şi 120.000 de euro. În ziua prinderii lor, cei patru bărbaţi, cu vârste de peste 30 de ani, tocmai furaseră trei tractoare din concesiunea unui comerciant de material agricol, la Rheu (Ille-et-Vilaine), la periferia Rennes, potrivit postului de televiziune Europe 1, citat de “Ziarul de Vrancea”.

O reţea de trafic internaţional cu tractoare ultraperformante, a căror valoare este estimată între 70.000 şi 300.000 de euro bucata, furate din mai multe departamente din Franţa, a fost anihilată, scrie şi Le Figaro. Jandarmii au destructurat "o bandă care jefuia concesionari de tractoare agricole din toată ţara pe care le trimiteau în România".

Deşi valorează uneori cât un Ferrari, aceste utilaje au fost furate cu o metodă de o simplitate derutantă, ca nişte simple scutere, comentează ziarul. După şapte luni de investigaţii, jandarmii din cadrul Secţiei de Cercetări (SR) din Versaille (Yvelines) au destructurat această grupare infracţională organizată care a furat cele 50 de tractoare abia ieşite de pe poarta uzinei din Yvelines, Aisne, Nord, Bretagne sau Saone-et-Loire. Din România, filiera trimitea o echipă de "recunoaştere", alcătuită din trei-patru "experţi", care băteau drumurile din Franţa pentru a localiza concesionarii izolaţi.
La căderea nopţii, hoţii, purtând haine de culoare închisă şi discreţi, spărgeau porţile şi tăiau grilajele, descrie le Figaro modul de operare. Apoi urcau tractoarele pe o semiremorcă. "În funcţie de lungime, două-trei tractoare erau îmbarcate pe platformă", a precizat o sursă apropiată dosarului pentru publicaţie. "Convoiul, condus de un «antemergător» care cunoştea drumurile, era condus ulterior şi trecea frontiera cu Belgia dimineaţa la prima oră, înainte să se dea alarma", a adăugat sursa citată.
Tranzitând Germania, Austria, Ungaria, "marfa" marca Massey Ferguson, New Holland sau Deutz-Fahr era negociată la "preţuri frumoase" în România. Anchetatorii de la Versailles au descoperit cu ajutorul Serviciului Tehnic de Cercetare Judiciară şi Documentare (STRJD) al Jandarmeriei de la Rosny-sous-Bois, peste 25 de astfel e "raiduri" începând din 2010. Amploarea acestei filiere internaţionale a fost stabilită cu ajutorul Oficiului Central de luptă împotriva infracţiunilor itinerante (OCLDI) şi ataşatului pentru securitate internă din România, mai precizează publicaţia.

Deşi valorează uneori cât un Ferrari, aceste utilaje au fost furate cu o metodă de o simplitate derutantă, ca nişte simple scutere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe