CIA şochează susţinând că "nu există dovezi" că aplicaţia TikTok ar fi transmis date Chinei

Birourile CIA din Langley, Va.
Birourile CIA din Langley, Va. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Aplicaţia chineză TikTok rămâne pe radarul administraţiei Trump, care susţine că este controlată de Partidul Comunist Chinez deoarece firma care a dezvoltat aplicaţia - ByteDance - este chineză şi supusă legilor draconice ale regimului de la Beijing.

Donald Trump a semnat un ordin executiv care va interzice tranzacţionarea cu compania ByteDance în 45 de zile, după ce, în prealabil, propusese ca acţiuni ale companiei de care aparţine să fie cumpărate de companii americane, precum Microsoft.

Lucrurile au luat o turnură bizară în momentul în care un raport al CIA a afirmat că aplicaţia nu este supusă controlului chinez. Deşi afirmă că este posibil ca autorităţile de la Beijing să acceseze datele utilizatorilor, reprezentanţii CIA au afirmat că nu există nicio dovadă că s-a întâmplat vreodată aşa ceva în cazul TikTok.

Potrivit The New York Times, ediţia de vineri:

Când CIA a fost, recent, solicitată să evalueze dacă este o problemă de securitate naţională, răspunsul dat de agenţie a fost extrem de echivoc.

Da, au spus analiştii agenţiei Casei Albe, este posibil ca serviciile chineze de informaţii să poată intercepta date sau să folosească aplicaţia pentru a umbla prin telefoanele mobile, dar că nu ar exista dovezi că au făcut acest lucru, în ciuda cererilor preşedintelui Trump şi secretarului de stat Mike Pompeo de a neutraliza o ameninţare reprezentată de prezenţa aplicaţiei pe milioane de dispozitive americane.

TikTok a reacţionat la interdicţia impusă de Trump afirmând că nu a făcut nimic greşit, criticând sancţiunile pentru că îi încalcă drepturile.

Mai mult, compania chineză ByteDance promite „să urmeze toate căile de atac disponibile” în ciuda faptului că, sub legea securităţii informatice a Chinei, este obligată să cedeze Ministerului Securităţii Statului - controlat de Partidul Comunist Chinez - accesul la orice date pe care le stochează sau tranzitează serverele aplicaţiei.

Relaţia CIA cu China a intrat pe radarul opiniei publice cu câţiva ani în urmă, după ce a fost dezvăluit că o întreagă reţea de agenţi CIA în China a fost executată după ce a fost descoperită, în condiţii rămase obscure până azi.