Chu Suiliang, un caligraf renumit şi politician în timpul dinastiei Tang

Chu Suiliang, un renumit caligraf şi politician în dinastia Tang
Chu Suiliang, un renumit caligraf şi politician în dinastia Tang (Ilustraţie de Jane Ku / Epoch Times)

Chu Suiliang (AD 596 ~ 659) a fost unul dintre cei patru mari caligrafi în perioada de început a dinastiei Tang.

El a fost născut într-o familie nobilă şi tatăl său a fost un cancelar celebru şi literat la începutul dinastiei Tang. Influenţat de familia sa, Chu Suiliang a studiat cu sârguinţă literatura, istoria şi caligrafia. El a devenit treptat un cărturar bine-cunoscut şi un candidat competent pentru funcţia de consilier pentru afaceri de stat. Cu personalitatea sa integră şi onestă, el a fost promovat rapid şi a fost numit în cele din urmă un cancelar important în dinastia Tang de împăratul Taizong.

El a fost, de asemenea, un caligraf talentat fiind student al renumiţilor caligrafi Ouyang Xun şi Yu Shinan. Deşi faima şi-a făurit-o sigur în tinereţea sa, abia la patruzeci de ani, această expertiză a fost observată şi recunoscută de împărat. În AD638, împăratul Taizong a deplâns moartea tutorelui său - marele caligraf Yu Shinan, aşadar cancelarul Wei Zheng i-a recomandat caligrafia lui Chu. Împăratul a fost foarte mulţumit de caligrafia lui Chu, astfel că de atunci Chu a intrat în serviciul curţii.

Lucrul la curte i-a dat acces şi posibilitatea să studieze multe capodopere de caligrafie făcute de caligrafi istorici celebri, şi, astfel, el şi-a îmbunătăţit în continuare caligrafia şi a atins un nou nivel. Experienţa, de asemenea, l-a ajutat să devină un expert în autentificarea artei. Cu o anumită ocazie, împăratul Taizong a primit un pergament cu caligrafie pretins antică de la Wang Xizhi (Înţelept Caligraf între AD303-361) şi a arătat-o lui Chu. Examinându-l pentru un timp, Chu a declarat că e fals. Observând privirea surprinsă a împăratului, el a indicat două caractere sub lumina puternică a soarelui şi a spus, "Semnele întunecate de cerneală în interiorul acestor două caractere indică corecţiile, iar un înţelept nu ar lăsa astfel de defecte în activitatea sa."

Împăratul Taizong a fost foarte mulţumit şi l-a desemnat curator al palatului, atribuindu-i sarcina de sortare a preţioaselor opere caligrafice în vederea conservării.

Caligrafia lui Chu Suiliang are stilul de structură a caracterului subţire dar robustă, oamenii pot sesiza forţa interioară integră din liniile delicate. El a fost recunoscut drept caligraful care a moştenit şi a îmbunătăţit stilul de caligrafie din Dinastia Sui şi a creat mai târziu, noul său stil în Dinastia Tang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură