Chişinăul reacţionează la noua doctrină militară a Transnistriei

Doctrina militară aprobată de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk pune pe gânduri autorităţile de la Chişinău, care susţin că în spatele activităţilor din stânga Nistrului s-ar afla Moscova.
Anatol Şalaru, ministrul Apărării
Anatol Şalaru, ministrul Apărării (facebook.com)

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a prezentat un document privind direcţiile de bază ale politicii nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene (rmn) în domeniul militar. Totodată, acesta stabileşte „poziţia faţă de conflicte militare şi prevenirea acestora, construcţia militară, aplicarea forţei armate pentru apărarea intereselor vitale ale statului”, informează Realitatea.md.

Mai mult, Şevciuk a precizat că Tiraspol respectă independenţa şi suveranitatea altor state, dar nu recunoaşte pretenţiile teritoriale ale acestora.

În documentul prezentat săptămâna trecută de liderul autoproclamatei republici nistrene se menţionează despre „apărarea suveranităţii de stat şi independenţa, asigurarea integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii teritoriale ale rmn”.

„Scopurile de bază ale politicii militare a Republicii Moldoveneşti Nistrene este menţinerea păcii şi securităţii, prevenirea riscurilor unui război şi asigurarea garanţiei securităţii statului de posibile riscuri militare. Relaţiile sale cu alte state Republica Moldovenească Nistreană şi le construieşte în baza respectării principiilor de egalitate, respect reciproc şi neimplicare în treburile interne ale statului”, se arată în noua doctrină militară aprobată de Şevciuk.

Ministrul Apărării, Anatol Şalaru este de părere că în spatele unor astfel de doctrine s-ar afla Moscova. „Prin Transnistria, Rusia vrea să facă presiuni asupra Ucrainei şi asupra Moldovei. Transnistria trebuie să arate că este gata pentru fapte mari că are armata puternică. Este mai mult o încordare a muşchilor din partea Transnistriei şi este un mesaj că nu vor ceda niciodată”, a afirmat Şalaru, citat de Publika.md.

În opinia preşedintelui Comisiei parlamentare pentru Securitate Naţională, Veaceslav Untilă, deşi starea de lucruri din stânga Nistrului a avansat, ea trebuie depăşită totuşi, pe cale diplomatică, chiar dacă acolo zilnic au loc antrenamente.

„În Transnistria lucrurile în privinţa aşa-zisei apărări, în ghilimele, au avansat. În jur de 13.000 de ostaşi, ofiţeri sub drapelul Transnistriei, au antrenamente toată ziua. Eu cred că asta ar putea fi un subiect al Consiliului Suprem de Securitate. Noi vom depăşi pe calea diplomatică toate aceste lucruri”, a subliniat Untilă.

Prin astfel de declaraţii, conducerea RMN nu face decât să inventeze aşa-zişi duşmani, pentru a putea justifica situaţia deplorabilă a economiei, sunt de părere unii analişti.

„În condiţiile în care este austeritate şi o criză economică catastrofală pentru regiune, trebuie mobilizată societatea. Eu cred că este şi o provocare la adresa Chişinăului şi vecinilor săi, este Kiev şi, poate, Bucureştiul”, a comentat juristul, Vitalie Gămurari.

Avocatul „Promo-Lex”, Alexandr Zubco menţionează că „în această doctrină militară sunt aspecte care vor afecta pe parcurs drepturile şi libertăţile civile”.

Precizăm că Aeroportul din Tiraspol a fost transformat într-un aerodrom în totalitate militarizat. Potrivit unor acte, s-ar părea că Federaţia Rusă se pregăteşte de un eventual conflict militar dintre cele două maluri ale Nistrului. Mai mult, din data de 2 februarie, în RMN au loc cu regularitate cantonamente şi exerciţii ale forţelor militare dislocate în regiune cu scopul de a ridica nivelul de pregătire al tanchiştilor, informaţia fiind publicată pe pagina oficială a aşa-zisului Minister al Apărării de la Tiraspol.