Chişinău: Protest al veteranilor de pe Nistru: „Jos hunta socialistă!”

Protest al veteranilor de pe Nistru, 31 mai 2020
Protest al veteranilor de pe Nistru, 31 mai 2020 (facebook.com/Petru Frunze)

Peste 200 de veterani ai Războiul de pe Nistru au protestat din nou duminică, 31 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale cerând demisia guvernării socialiste, întrucât aceasta nu ar fi îndeplinit cerinţele lor anterioare.

Deoarece organizatorilor protestului nu li s-a permis să instaleze boxe în PMAN, apoi în faţa Parlamentului, au avut loc altercaţii. Manifestanţii au scandat „Jos hunta socialistă!”, „Jos Dodon!”, „Jos turistu!” şi „Armata rusă afară!”.

În cadrul discursurilor, veteranii au menţionat că trăiesc la limita sărăciei. Nu au locuri de muncă şi surse de venit de aceea îşi doresc un organ administrativ funcţional şi nebirocratic care să le rezolve problemele, dar şi reprezentanţi în teritoriu. „Igor Dodon timp de patru ani de zile de când este în funcţie nu a făcut nimic pentru veterani.”

La rândul ei, poliţia a scris într-un comunicat că veteranii ar fi avut un comportament agresiv şi ar fi încălcat hotărârea Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică care permite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind completată şi o listă de evidenţă epidemiologică a evenimentului.

Potrivit oamenilor legii, chiar dacă întrunirea a fost anunţată în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la începutul evenimentului organizatorii au îndemnat veteranii să se deplaseze la Parlament, unde au amplasat o scenă improvizată într-un autocamion, direct pe carosabil creând pericol pentru circulaţia rutieră. În momentul când forţele de ordine au dispus verificarea autocamionului cu scena improvizată, participanţii la protest au forţat cordonul format din carabinieri şi au pornit altercaţiile.

Astăzi, veteranii Conflictului Armat de pe Nistru au fost hărţuiţi fizic de armata preşedintelui Dodon, a declarat în context, deputatul PAS Petru Frunze, notând că pentru cetăţenii R. Moldova veteranii reprezintă un simbol al luptei pentru integritatea teritorială a ţării, iar pentru preşedinte o mare povară.

În opinia parlamentarului, manifestanţii au luptat la Nistru aproape cu mâinile goale împotriva armatei Federaţiei Ruse. Cu mult curaj au făcut faţă provocărilor, „oare pentru acest lucru preşedintele Igor Dodon îi tratează cu mult dispreţ? Acesta trebuie să îşi ea mâna de pe veterani şi să îşi aducă aminte că este preşedintele statului apărat cu mult sânge de aceşti oameni care merită să fie respectaţi.”

„Dacă veteranii vor fi amendaţi în mod ilegal pentru a fi intimidaţi, vom ieşi alături de ei pentru a le apăra onoarea şi cinstea”, a conchis Petru Frunze.

Ultimul protest al veteranilor a avut loc pe 17 mai. Aceştia au anunţat duminică faptul că vor continua manifestările, dacă autorităţile nu le vor îndeplini solicitările, organizând un protest masiv în luna august cu participarea colegilor care se află în diasporă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe