Chişinău: Miniştrii îşi fac publice deciziile

După alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Republica Moldova se munceşte din greu la formarea noului guvern. După crearea acestuia, formaţiunile politice care-l vor constitui, vor trebui să-şi aleagă instituţiile de stat pe care să le conducă, ulterior numindu-şi miniştrii.

Iată că unii dintre miniştri deja au hotărât ce vor să facă pe viitor.

Maia Sandu a anunţat la 12 decembrie că ar dori să-şi continue munca în calitate de ministru al educaţiei. Ea a precizat că n-ar vrea să pună capăt aici reformelor iniţiate de Ministerul Educaţiei, subliniind că măsurile prevăzute în Codul Educaţiei er trebui să fie aplicate cât mai repede posibil. Ministrul educaţiei a mai confirmat că ar fi o serie de lucruri, pe care, cu mare regret, nu a reuşit să le pună în aplicare pe durata mandatului său, având un motiv în plus să rămână la Minister.

Luni, 15 decembrie, un alt ministru ne-a adus la cunoştinţă planurile sale de viitor. De data aceasta ministrul afacerilor interne, Dorin Recean, a făcut declaraţii, însă în direcţie opusă, anunţând că nu doreşte să mai ocupe vreo funcţie în viitorul guvern, ba chiar că trece din sectorul public în cel privat. Recean nu a specificat care ar fi motivul retragerii sale.

Potrivit UNIMEDIA, Recean şi-a anunţat plecare lăsând un mesaj pe o reţea de socializare, încercând să mulţumească tuturor pentru susţinere, şi anume: ”…după demisia de miercuri a guvernului, miniştrii sunt în exerciţiu până la numirea noului guvern. Este momentul oportun să anunţ sfârşitul mandatului meu şi plecarea din sectorul public în sectorul privat. Ţin să mulţumesc pentru oportunitate, încredere şi suport colegilor din echipa liberal-democrată – nucleul coaliţiei pro-europene – alături de care voi rămâne şi voi munci în continuare.”

Ţinem să precizăm că Dorin Recean a venit la MAI în calitate de ministru, fiind recomandat de Partidul Liberal Democrat, în perioada guvernului Filat. După demiterea acestuia prin moţiunea de cenzură, Recean a rămas în funcţia de ministru, fiind susţinut de guvernul Leancă.

Marţi, 16 decembrie, un alt ministru a anunţat că se retrage din funcţia pe care o deţine, rămânând, totuşi, membru al PLDM. De data aceasta vorbim despre Ministrul Justiţiei d-nul Oleg Efrim, care a anunţat că nu va mai face parte din viitorul Guvern. Ministrul a anunţat pentru protv Chişinău, că la sfârşitul mandatului va reveni în avocatură. Acesta a adăugat că decizia luată e categorică, şi chiar dacă, în urma negocierilor, PLDM va obţine din nou Ministerul Justiţiei, şi va fi propus în funcţia de ministru, el nu va accepta.

Menţionăm că Efrim s-a aflat în fruntea Ministerului Justiţiei mai bine de cinci ani, la început ca viceministru, după care, începând cu 2011 ca ministru, în locul lui Alexandru Tănase, care acum este la Curtea Constituţională.

Vă vom ţine la curent cu privire la deciziile care urmează să le ia miniştrii pe viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe