Chişinău: Barroso şi Leancă au semnat acorduri de finanţare între R. Moldova şi UE

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Nu există niciun dubiu că Republica Moldova este o ţară europeană, iar eforturile acesteia de a implementa valorile europene au făcut-o să fie un partener important pentru Uniunea Europeană şi un lider al Parteneriatului Estic, a declarat miercuri, 11 iunie, la Chişinău preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, după întrevederea cu prim-ministrul R. Moldova Iurie Leancă.

Oficialul european a fost întâmpinat la reşedinţa de stat cu onoruri militare. După întrevederea cu Iurie Leancă, cei doi oficiali au semnat un set de documente în domeniul energeticii, dezvoltării rurale şi afacerilor interne.

José Manuel Barroso a afirmat că UE va continua să sprijine R. Moldova inclusiv financiar, dacă reformele iniţiate vor fi continuate.

„Ştiu că reformele sunt dificile, dar nu există niciun motiv pentru a le amâna. Pe măsură ce relaţiile noastre devin mai apropiate, beneficiile şi oportunităţile valorilor europene vor deveni mai vizibile. Opţiunea europeană pentru Moldova nu este un proiect al unei persoane sau al unui partid politic, ci trebuie să fie împărtăşită de întreaga societate, dacă vă doriţi succes”, a accentuat Preşedintele Comisiei Europene. Oficialul a remarcat beneficiile Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE şi a accentuat că acesta nu este în detrimentul relaţiilor pe care le are R. Moldova cu Federaţia Rusă.

Premierul Iurie Leancă a notat că dinamica şi caracterul excelent al cooperării dintre R. Moldova şi UE este probată de rezultatele obţinute şi sprijinul venit din partea comunităţii europene, şi a salutat faptul că recent au fost dublate cotele pentru exportul pe piaţa UE al merelor, prunelor, strugurilor şi roşiilor din Republica Moldova.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a sosit la Chişinău în seara zilei de marţi. Miercuri, acesta a participat la Conferinţa Investiţională Republica Moldova - Uniunea Europeană, având întrevederi cu preşedintele R. Moldova Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului Igor Corman şi cu liderii fracţiunilor parlamentare.