Chiriţoiu: Nu trebuie să renunţăm la legea hipermarketurilor

Infringementul declanşat de Comisia Europeană nu trebuie să ducă automat la renunţarea în totalitate la legea ce obligă marii retaileri să aibă mai multe produse româneşti la raft.
Bogdan Chiriţoiu
Bogdan Chiriţoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Considerată o victorie a agricultorilor români care nu aveau unde-şi vinde produsele în timp ce românii cumpărau din marile magazine legume, fructe şi brânzeturi aduse din alte ţări, legea hipermarketurilor a intrat în vizorul Comisiei Europene, care a declanşat o procedură de infringement. Acest lucru nu ar trebuie să ducă la renunţarea la această lege, crede preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Nu cred că trebuie să capitulăm fiindcă am primit avertisment de la Comisia Europeană în ceea ce priveşte legea referitoare la 51% dintre produsele din magazinele marilor lanţuri comerciale să provină de la producătorii locali. Nu trebuie să renunţăm la toată legea şi să dăm înapoi cu totul. Ne-am aşteptat ca legea să aibă dificultăţi în implementare şi am crezut că este necesară o corecţie a ei. De asemenea, este important cum arată normele de aplicare. Deci trebuie să vedem ce putem face să funcţioneze cât mai bine şi să apară nomele de aplicare", a declarat marţi Bogdan Chiriţoiu, citat de Mediafax.

Chiriţoiu a mai precizat că dialogul cu Comisia Europeană va fi legat de acest procent de 51% din produse pe lanţul scurt. Cred că sunt argumente ale statului ca să susţină această prevedere".

Reamintim că adoptată la o zi după ce mii de crescători de animale şi agricultori din toate colţurile ţării au protestat la Parlament, legea hipermarketurilor le impune marilor magazine ca cel puţin 51% din volumul de produse agroalimentare prezente la raft să provină din lanţul scurt de aprovizionare, cu alte cuvinte, de la producătorii autohtoni.

Legea a fost primită cu bucurie de producătorii autohtoni, aceştia susţinând că în urma intrării în vigoare a actului normativ, nu numai că preţurile alimentelor nu vor creşte, cum s-a acreditat ideea, ba chiar dimpotrivă, actul normativ va împiedica lanţurile de retail să mai ”umfle” preţul cu taxe de raft şi să refactureze tot felul de servicii, ducându-şi profitul în afară.

Pe de altă parte, actul normativ a declanşat nemulţumirea Comisiei Europene care, în februarie 2017, a declanşat procedura de infrigement împotriva României. În opinia CE, legea hypermarketurilor ar pune probleme legate de libera circulaţie a mărfurilor şi ar contraveni, potrivit oficialilor europeni, libertăţii de stabilire (articolul 49 din TFUE). Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie