Chinezii vor avea în curând submarine nucleare în Marea Chinei de Sud

Beijingul îşi continuă procesul de extindere şi consolidare a influenţei în Marea Chinei de Sud, plănuind să desfăşoare în zonă submarine nucleare înarmate cu rachete balistice şi să construiască un aşa-zis Mare Zid Subacvatic.
Submarin chinez.
Submarin chinez. (Captură Foto)

China îşi consolidează arsenalul nuclear şi ar putea trimite submarine dotate cu rachete balistice ca să patruleze în largul mării.

Dacă îşi atinge acest obiectiv, China va dispune de o capabilitate de atac egalată doar de Rusia şi SUA şi va deţine ceea ce se numeşte o triadă nucleară – arme nucleare cu lansare terestră, aeriană şi maritimă, conform unui raport publicat de The Daily Beast.

“Teoria susţine că o gamă variată de sisteme de lansare generează capabilitatea de supravieţuire complicând primul atac”, a declarat Jeffrey Lewis, expert în geopolitică nucleară la James Martin Center for Nonproliferation Studies.

Este mai greu pentru un inamic să distrugă toate armele printr-un singur prim atac, aşadar gama variată de sisteme serveşte ca un factor de descurajare.

China dispune de câteva sute de focoase nucleare, dar se crede în continuare că este cu mult în urma SUA şi a Rusiei.

În lunile recente, China şi-a făcut tot mai simţită prezenţa în Marea Chinei de Sud. Joi, chinezii au interceptat un avion militar american ce zbura deasupra acestei mări, acţiunea fiind considerată de Pentagon o mişcare de intimidare.

În plus, chinezii iau în considerare construirea unei reţele de nave şi senzori subacvatici care ar putea bloca submarinele americane şi ruseşti. Proiectul se numeşte “Marele Zid Submarin”.

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari anual. Marea acoperă o suprafaţă de 3,5 milioane de km pătraţi şi China doreşte să revendice cea mai mare parte a acestei zone. Malaezia, Taiwan şi Brunei au la rândul lor pretenţii teritoriale asupra Mării Chinei de Sud.

Principala temere a Washingtonului este că Beijingul ar putea desfăşura avioane de luptă în insulele disputate Spratly.

“Reciful Fiery Cross este sensibil deoarece se crede că va fi un viitor centru al operaţiunilor militare chineze în Marea Chinei de Sud, ţinând cont de infrastructura deja construită”, a precizat Ian Storey, expert din Singapore pe probleme legate de Marea Chinei de Sud, fiind citat de Deutsche Welle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe