Chinezii interesaţi de Oltchim şi de exploatarea unor rezerve "inedite" de ţiţei

Combinatul Oltchim
Combinatul Oltchim (Realitatea Valceana)

Reprezentanţii unei companii chineze de petrochimie se vor întâlni săptămâna viitoare cu administratorii judiciari ai Oltchim, fiind interesaţi să cumpere societatea de stat, a declarat pentru Mediafax administratorul judiciar al combinatului, avocatul Gheorghe Piperea. De asemenea, chinezii sunt interesanţi şi să exploateze ţiţei din România, pentru a asigura materiile prime necesare funcţionării combinatului.

"Compania din China are interesul să exploateze nişte rezerve de petrol inedite ca problemă. După ce se exploatează o resursă convenţională, o sondă de petrol, 65% din rezerva totală de petrol rămâne acolo neexploatată, întrucât este prea vâscoasă pentru a putea fi extrasă. Iar ei deţin tehnologie care le permite exploatarea acestei rezerve de două treimi din rezerva de petrol care nu se poate exploata prin tehnologie convenţională", a afirmat Piperea.

Avocatul a mai precizat că firma din China vrea să integreze mai multe activităţi cu Oltchim.

Potrivit lui Piperea, Oltchim, companie aflată de doi ani în insolvenţă, va încheia anul 2015 pe profit şi ar putea fi vândută cel mai probabil la începutul anului viitor. Principalele materii prime de bază ale combinatului Oltchim sunt derivate din petrol, respectiv etilenă şi propilenă, acestea fiind materia primă principală pentru fabricaţia de PVC. Cu aceste materii prime Oltchim poate funcţiona la 65% din capacitate, faţă de 30% în prezent.

"Nu ne grăbim. Dar aş zice să aşteptăm începutul lui 2016. Dacă vine cu un preţ bun compania chineză, după ce îşi face toate calculele, se vinde imediat, că totul este gata" a precizat Piperea.

Piperea nu a precizat numele companiei chineze interesate de Oltchim, însă cel mai probabil este vorba de Junlun Petroleum CO LTD, ai cărei reprezentanţi au efectuat mai multe vizite în România, având întâlniri inclusiv cu ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, în urma cărora şi-au reiterat interesul să se implice in procesul de privatizare a combinatului chimic.

Reamintim că, de altfel, guvernele Ponta au arătat o deosebită apetenţă pentru relaţiile cu China, aproape tot ce înseamnă proiect energetic major, de la reactoare nucleare la hidrocentrale, fiind ofertat unor firme chineze. Acest fapt a stârnit numeroase critici, având în vedere că energia este un domeniu ce ţine de siguranţa naţională, fiind recomandabil ca proiectele în acest domeniu să fie dezvoltate cu ţări membre NATO, ceea ce nu e cazul Chinei.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă din ianuarie 2013, toate încercările anterioare de privatizare eşuând. Combinatul chimic este deţinut de stat prin Ministerul Economiei cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 18,3182%, Polyolt Holding Limited - 14,0251%, alţi acţionari persoane juridice - 1,4832% şi acţionari persoane fizice - 11,3673%. Planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne