China: un sat transformat într-un laborator gigantic de metamfetamină. 3 tone confiscate de poliţie

Metamfetamină confiscată în China
Metamfetamină confiscată în China (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)

Peste o treime din producţia de metamfetamină din China a fost produsă de locuitorii din satul Boshe din provincia Guangdong, în ultimii trei ani. Peste 3.000 de poliţişti înarmaţi au luat cu asalt un sat chinez care potrivit rapoartelor a fost transformat într-un laborator gigantic de droguri şi au confiscat în jur de trei tone de metamfetamină, arestând de asemenea şi 14 oficiali ai Partidului Comunist. Trei poliţişti au fost răniţi în timpul intervenţiei.

O bandă din satul respectiv se ocupa cu producerea în masă a drogului, o întreagă industrie dezvoltându-se cu îngăduinţa autorităţilor locale. Mai multe familii din satul Boshe, care are peste 14 000 de locuitori, au înfiinţat o linie de producţie a metamfetaminei - un drog foarte căutat în toată lumea. Poliţia a mai găsit şi 260 de kg de ketamină şi alte materii prime folosite în fabricarea drogurilor.

Într-o operaţiune de flagrant care aduce mai mult cu favelele din America de Sud decât cu zona rurală a Chinei, elicoptere alături de echipele speciale de securitate au năvălit duminică 29 decembrie în satul Boshe din provincia Guangdong.

Operaţiunea a început în ziua de 29 decembrie în jurul orei 4 dimineaţa, când Li Chunsheng, vice-guvernatorul din Guangdong, a dat ordinul de a invada satul, scrie ziarul Daily Legal.

Poliţia a intrat în sat "cu viteza fulgerului" şi a făcut 182 de arestări în zonă, în timp ce agenţi de securitate înarmaţi cu puşti de asalt i-au târât pe suspecţi din ascunzătorile şi casele lor.

Printre cei arestaţi a fost Cai Dongjia, pe care poliţia l-a descris drept ţinta lor numărul unu. Cai era şeful organizaţiei Partidului Comunist din sat şi a fost unul dintre cei 14 oficiali guvernamentali reţinuţi pentru presupuse legături cu 18 carteluri de traficanţi de droguri.

Qiu Wei, şeful poliţiei, a declarat că nu ar fi fost posibil un astfel de comerţ "atât de agresiv" de droguri fără complicitatea poliţiei şi oficialilor guvernamentali.

Un reporter al unui ziar local, căruia i-a fost permis să însoţească poliţia în timpul raidului, a descris scene extraordinare din interiorul caselor din sat. În aer persista un miros chimic ciudat în timpul raidului pe care l-a făcut cu poliţia, a scris jurnalistul. Reporterul a mers cu poliţiştii într-o casă locuită şi a constatat că toate camerele în afară de dormitor au fost folosite pentru a face crystal meth.

Raidul din Guangdong reprezintă punctul culminant al unei campanii anti-drog în curs de desfăşurare, care a început în luna iulie. Aproape 11.000 de suspecţi au fost reţinuţi şi 8,1 tone de droguri au fost confiscate de când a început "Operaţiunea Fulger".

Cu toate acestea, şeful poliţiei a declarat reporterilor că Boshe este doar "vârful aisbergului".

"Acest raid este doar începutul, nu sfârşitul. Vom lansa un al doilea raid, un al treilea raid şi mult mai multe raiduri", a declarat acesta, potrivit The Telegraph.

Urmările consumării acestui dorg sunt îngrijorătoare, acest drog fiind printre puţinele care, consumat constant, afectează vizibil trăsăturile feţei, afectează dantura, scade elasticitatea pielii, apar sângerări la nivelul cavităţii bucale. În plus, din pricina mâncărimilor acute, consumatorii au tendinţa să-şi provoace răni pe tot corpul.