China trimite un satelit sofisticat pe orbita Pământului

China a lansat un satelit foarte sofisticat, special proiectat pentru a observa Pământul cu un echipament de imagistică de înaltă definiţie.
Racheta Long March-3B este lansată cu satelitul Gaofen-4 în oraşul Xichang, China, 29 decembrie 2015.
Racheta Long March-3B este lansată cu satelitul Gaofen-4 în oraşul Xichang, China, 29 decembrie 2015. (Captură Foto)

Satelitul Gaofen-4 a fost trimis pe o orbită aflată la 36.000 km distanţă de Pământ în 29 decembrie, cu ajutorul unei rachete Long March-3B de la Centrul de Lansare a Sateliţilor din Xichang, provincia sud-vestică chineză Sichuan.

Conform Administraţiei de Stat pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Industria Apărării Naţionale (SASTIND), Gaofen-4 este primul satelit cu imagistică HD care operează pe o orbită geosincronă, ceea ce înseamnă că poate călători în jurul Pământului cu o perioadă orbitală de o zi siderală, adică aproape 24 de ore.

Noul satelit este, de asemenea, considerat a fi unul dintre cei mai sofisticaţi sateliţi ai lumii de acest tip, a susţinut SASTIND, adăugând că poate monitoriza în continuu o aceeaşi zonă.

Gaofen-4 va fi utilizat pentru previziuni meteo şi monitorizarea pădurilor, precum şi pentru prevenirea dezastrelor geologice şi în cazul altor situaţii de urgenţă.

Conform proiectantului şef al Gaofen-4, Li Guo, noul satelit este capabil să “vadă” un tanc petrolier cu ajutorul camerei sale imense, obţinând cea mai bună capacitate de imagistică din rândul altor sateliţi ai lumii cu orbită înaltă.

Mai mult, noul satelit este echipat cu mai multe camere cu infraroşu şi lumină vizibilă care pot acoperi o zonă de aproximativ 7.000 km x 7.000 km, care include China şi regiunile sale învecinate.

Gaofen-1 a fost lansat în aprilie 2013 şi a intrat pe o orbită aflată la 600 km distanţă de Pământ. Programul Gaofen este prevăzut ca, până în 2020, să plaseze pe orbită şapte sateliţi HD de observaţie.