China trimite avioane de vânătoare către Taiwan în timpul vizitei secretarului pentru sănătate american

Secretarul pentru sănătate Alex Azar, al doilea din stânga, face cu mâna către presă pe aeroportul Songshan din Taipei, Taiwan,  9 august 2020.
Secretarul pentru sănătate Alex Azar, al doilea din stânga, face cu mâna către presă pe aeroportul Songshan din Taipei, Taiwan, 9 august 2020. (Pei Chen/POOL/AFP via Getty Images)

Avioanele forţelor aeriene chineze au traversat pentru o perioadă scurtă linia mediană a strâmtorii Taiwanului, care desparte mica insulă de China continentală, ajungând pe radarele sistemelor de rachete taiwaneze, a declarat guvernul Taiwanului, în timp ce secretarul pentru Sănătate al SUA, Alex Azar, a vizitat insula pentru a oferi sprijin administraţiei Trump.

Azar a sosit duminică în Taiwan, fiind cel mai înalt oficial al Statelor Unite are a vizitat oficial insula în ultimii 40 de ani.

China, care revendică insula ca fiind o provincie rebelă, în ciuda faptului că are monedă, politică internă şi externă proprie şi un sistem social complet diferit, a condamnat vizita care survine după o deteriorare bruscă a relaţiilor dintre China şi Statele Unite pe fondul modului în care regimul comunist a administrat pandemia virusului Wuhan.

China, care promisese represalii în cazul efectuării vizitei, a ridicat avioane de vânătoare J-11 şi J-10 trimiţându-le în partea dinspre Taiwan a strâmtorii în jurul orei 9:00, cu puţin timp înainte ca Azar să se întâlnească cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen.

Avioanele chineze au intrat pe radarele antiaeriene din Taiwan şi au fost „alungate” de avioane de vânătoare taiwaneze - a declarat forţa aeriană într-un comunicat publicat de Ministerul Apărării.

Ministerul Apărării din China nu a comentat imediat.

Un înalt oficial din Taiwan, familiarizat cu securitatea guvernului, a declarat pentru Reuters că regimul comunist „contracarează” vizita lui Azar cu o mişcare „foarte riscantă”, având în vedere că avioanele chineze erau în raza de acţiune a rachetelor Taiwanului.

Incursiunea a marcat al treilea incident de acest gen din 2016, cu avioane ale regimului comunist trecând linia mediană a strâmtorii.

Administraţia Trump a făcut o prioritate din consolidarea sprijinului pentru Taiwan pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Beijing şi a crescut vânzările de arme către insulă.

„Este o adevărată onoare să fii aici în Taiwan pentru a transmite un mesaj de sprijin şi prietenie puternică din partea preşedintelui Trump”, a declarat Azar preşedintelui taiwanez Tsai în biroul prezidenţial.

Washingtonul a rupt legăturile oficiale cu Taipei în 1979, în favoarea Beijingului.

Vizita lui Azar are drept obiectiv consolidarea cooperării economice şi de sănătate publică cu Taiwan şi de a sprijini rolul internaţional al insulei în combaterea virusului Wuhan.

"Răspunsul Taiwanului la COVID-19 a fost printre cele mai de succes din lume şi [vizita, n.r] este o recunoaştere a naturii deschise, transparente, democratice a societăţii şi culturii Taiwanului", a declarat Tsai.

Măsurile timpurii şi eficiente ale Taiwanului pentru combaterea bolii au avut drept rezultat menţinerea numărului de cazuri la niveluri mult mai mici decât cele ale vecinilor săi, cu 480 de infecţii şi şapte decese. Majoritatea cazurilor au fost importate.