China trece la represalii împotriva preţurilor maşinilor de lux importate

Designerul şef al Volkswagen, Walter de Silva, ţine un trofeu după ce Volkswagen Golf a fost numit maşina anului la Salonul Auto de la New York, pe 28 martie.
Designerul şef al Volkswagen, Walter de Silva, ţine un trofeu după ce Volkswagen Golf a fost numit maşina anului la Salonul Auto de la New York, pe 28 martie. (John Moore / Getty Images)

În aceste zile a venit rândul producătorilor de maşini de lux să demonstreze că preţul de vânzare în China este cel corect. Pe când companiile farmaceutice europene au fost întoarse pe dos din cauza preţului medicamentelor vândute prin intermediul spitalelor şi se luptă pentru a dovedi că au acţionat legal în China, Asociaţia Chineză de agenţi de vânzări auto este ocupată cu monitorizarea preţurilor la maşini de lux importate şi vândute pe piaţa internă, informează vineri Il Sole 24ore.

Un tort apetisant la care China este obligată numai să se uite, fără să guste nici măcar o felie!

În cazul în care un medicament costă 3 yuani, iar în spital costă 10 yuani, în unele cazuri maşinile de lux pot costa o dată şi jumătate mai mult faţă de cât ar costa în ţară. Având în vedere acest lucru, devine inevitabilă ancheta, considerată normală, de rutină, cu toate că ofensiva împotriva produselor importate era în aer.

Diversele probleme sunt strâns legate şi toate duc la acelaşi scop: să calmeze piaţa, pentru a evita saturaţia de produse străine.

O problemă este lupta împotriva corupţiei, desigur, dar simţită în acest moment de clasa înstărită ca fiind o ţintă perfectă prin maşinile de lux.
Cealaltă este starea industriei de automobile din China. Nu este o coincidenţă că asociaţia controlează toate preţurile tuturor producătorilor, inclusiv societăţi mixte, deoarece industria auto chineză este în mare suferinţă.

Multe case producătoare de maşini chineze se luptă să-şi vândă produsele, iar lupta pentru a ajunge pe pieţele străine este destul de grea. În ciuda acestui fapt, anul trecut un milion şi jumătate de maşini au fost exportate, iar producătorii chinezi nu renunţă, dar aceştia trebuie să-şi îmbunătăţească calitatea.

În ambele cazuri ajută foarte mult temporizarea pieţei în creşte a automobilelor de lux de import. Dar, spre deosebire de laptele praf şi medicamente, va fi greu pentru China să înţeleagă cum poate ţine în frâu preţurile la maşini.

Desigur, în aceste zile există o cerere generală, relatată de către mass-media chineză, pentru a profita de o legislaţie mai favorabilă: în ţară, de fapt, este imposibil să ai o garanţie în ce priveşte calitatea autoturismului achiziţionat în China. Dacă totul funcţionează, este bine. În caz contrar, acesta este un dezastru. Dacă nu mai funcţionează, este o problemă chiar mai mare pentru cine a cumpărat. Ce ar trebui făcut totuşi ca chinezii să se îndrăgostească de maşinile produse în ţara lor?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie